Wednesday, December 12, 2012

12.12.12

salamz~




saje je x tau nk buat apa..
kebetulan... harini date sangat cantik.
hm... people shud get a day off by the govermnet dont u think? heheh
n more sale.
more n more.

k tu je
bai.










Thursday, December 06, 2012

engage!

salamz~


haiiii..!!!
lama x bertulis n bermalasan camni..(konon bz)
well.. guess wat! im engage on (11.11.12)!  i think i can get use to it now. heheh.... hmm... rasa mcm cepat je kan... hm.....and time do flies soooo fast..
tup tup dah tunang.
whats next? preparing for wedding of course.
hm.... walaupon hati kata xnak kawin lagi (sebb perasan muda)... tp im still preparing for the best... insyaallah.. hopefully everything went smoothly as planned.




















n



dear future husband..
hear this out..


A woman's du'a for her future husband ♥

O Allah! Please grant me the one
Who will be the garment for my soul
Who will satisfy half of my deen
And in doing so make me whole

Make him righteous and on your path
In all he'll do and say
And sprinkle water on me at Fajr
Reminding me to pray

May he earn from halal sources
And spend within his means
May he seek Allah's guidance always
To fulfill all his dreams

May he always refer to Qur'an
and the Sunnah as his moral guide
May he thank and appreciate Allah
For the woman at his side

May he be conscious of his anger
And often fast and pray
Be charitable and sensitive
In every possible way

May he honor and protect me
And guide me in this life
And please Allah! Make me worthy
to be his loving wife

And finally, O Allah!
Make him abundant in love and laughter
In taqwa and sincerity
In striving for the hereafter!




Photo: A woman's du'a for her future husband ♥

 O Allah! Please grant me the one
 Who will be the garment for my soul
 Who will satisfy half of my deen
 And in doing so make me whole
 ... 
 Make him righteous and on your path
 In all he'll do and say
 And sprinkle water on me at Fajr
 Reminding me to pray

 May he earn from halal sources
 And spend within his means
 May he seek Allah's guidance always
 To fulfill all his dreams

 May he always refer to Qur'an
 and the Sunnah as his moral guide
 May he thank and appreciate Allah
 For the woman at his side

 May he be conscious of his anger
 And often fast and pray
 Be charitable and sensitive
 In every possible way

 May he honor and protect me
 And guide me in this life
 And please Allah! Make me worthy
 to be his loving wife

 And finally, O Allah!
 Make him abundant in love and laughter
 In taqwa and sincerity
 In striving for the hereafter!

 May Allah grant all the Muslim sisters with such husbands... Ameen ya rab! :) ♥

 Plzzz Share

amin amin ya rabbal al amin..



even kalau kita dah kahwin sekalipon...we still belong to Allah...
and everythign in this world hanyalah pinjaman-Nya..
erm....


maybe we hate a thing and its good for us,
but we love a thing and its bad for us,
but Allah knows, while we do not..... (2:216)


 insyaallah... Allah tau apa yg terbaik utk hambanya. :)










love

Friday, September 21, 2012

shopping trip at Bangkok! love.

salamz~~




I just got back from Bangkok!!
its just an awesome shopping trip ever! ehehe:))

ok. untuk korang yang first time nak g sana, bolehla i bg tips sket.
sebab banyak tempat kot nak g. n kitorang kelam kabut gak la..sebb banyak xtau.
n salah faham.... huhu.... plus.. hujan. so ada plan yg kene adjust balik.

kami 4 girls, sampai shj d bangkok. naik train untuk ke hotel. Train dia sngt convenient. senang!!
hotel kami. Budacco Hotel. kalau naik train berhenti dekat Pracapraprop. best la hotel ni. dekat dengan mana2, tapi kalau nak lg senang, carila hotel dekat2 dengan "Siam".. senang nak tukar2 tren.

day 1 :
Arrived in bangkok at 12pm.
naik texi pergi chatucak! ((wajib pergi untuk 2 hari sebab besar sangat. n dia only in weekends! ))
beware of taxi jugak, sebb kitorng kene tipu.. dia bagi murah, tapi kene stop dekat gems gallery untuk tgk2 barang around 15min.. then baru g catucak.. tp watever la. at least cas murah.
nak makan kat catucak....tapi jmpa satu je kedai makan muslim. and they charge us reli reli expensive!! makan tomyam satu mangkuk pun 160 baht..lebih kurang RM16.n xdela sedap sngt. lantak p la...dah lapar sngt. n lenkali makan kne tanya harga dulu.huhu..
tapiii.....shopping mmg best lahh!! chatucak only open morning until 6pm je.
malam dia dah tutop. so make sure korang g pagi2 buta. hehe.
Malam kiorang pergi Siam market. best gak. sepanjang nak pergi ke tren tu banyak gila flee market yg murah! hmmmm...
malam pergi massage kaki n badan RM20/ hour (wajib)

2nd day :
pagi pagi pergi chatucak until 12pm.
pastu kitorang naik tren pergi terminal 21.. (nothing here). pastu makan kedai muslim ada satu je.
Then naik tren pergi MBK mall. (tapi rasa macam nothing gak..sebb pergi level 1, 2 je).. so kitorang macam pelik la...kenapa ramai suggest pergi MBK, padahal x best pon...
Then naik tren pergi Platinum market ( jangan naik tren!!!... jauh gile jalan kaki...about 2km) sebab dari train pun x nmpk mall ni...sangat jauh dari train.. huhuhu.... but thnkfull bila bila arrived! sangat bestttt!!!
Platinum ada 5 level x silap...3 level baju n baju.... then jeans...then atas sekali food court and accessories.! banyak sangat boleh gila.
Platinum ni kitorang g 2 hari.. sebab x puas. n dia tutup until 7pm.
malam kitorang jalan2 dekat Siam market / axiatik sebab nak pergi tgk hardrock cafe sana. tp x masuk la...sebab x best n sempit. cuma beli baju je..
malam pergi massage kaki n badan RM20/ hour (wajib)

3rd day :
pagi2 pergi floating market - it took about 1 1/2 hour to reach there naik teksi. jauh gak! dia bukak weekends je and monday. sebb tu kami pergi jugak la.. alang2.
tapi xde benda pun...duduk dlm boat je.. n it cost us 500 baht!! duduk dalam boat tu 1jam 10 min camtu. mahal giler! tapi alang2 dah pergi Bangkok...huhu...itu je la sight seeing yg kitorang pergi.
Then balik samapai bandar pun dah pukul 2pm.. terus singah Platinum again!! hehe... samapai la dia tutup until 7pm. Then lepak2, jalan kat Siam market, then at 9.45 kitorang ada tgk lady boy show at asiatik! best jugak la. cost us around 900 bath. tapi at least puas hati. 1 1/2 hour show. not bad! recommend to watch. semua pondan.huhuhu
malam pergi massage kaki n badan RM20/ hour (wajib)

4th day :
pergi pratunam market (bukak pagi sahaja) n coincidently...mmg dekat sangat dengan hotel kitorang.! x sangkaaaa!! n kat sini..mmg besar gilaaa...kalau tau awal2 boleh g lepak pagi2 kat sini.. byk sangat..sampai x sempt nak lama2...kitrang lepak sampai tghri je..1pm. murahhhh.. when i mean cheapp. really cheap! byk poplook punya baju.. jual kat malaysia RM50. situ beli RM10 je. tapi kne beli wholesale (3 pasang) utk dpt murah. but relii worthed! kalau nk berniaga boleh ambik barang dari sini. murahhh....!
pastu pergi MBK semula...sebab best gile! n mmg kitorang salah, dia yng best bukan tingkt bawah tapi tingkat atasss!! ingt tu. level 4 ,5, 6. kat situ baru byk brang murah2 n souvenior..
and ada satu kedai tomyam halal ni best sangat . level 5. yana restoran.yum yum yumm!
n then siap2 nak balik hotel at 4pm sebb must be at airport at 6pm. and sangat jem... and flooded sebab hujan lebat sangat.
tapi alhamdulillah we made it!

flight pukul 8.20pm.
and savely arrived in Malaysia + 1 hour lagi...so sampai pukul 11.30pm.

bes sangat2 shoping.
tapi bila dah smp rumah, adik2 berebut nak amik bju n my shoes.
so...orang tinggl sikit je...rugi x beli banyak2 lagi.. huhu..
tapi beg luggage bwk 15kg je. so xley la nak suruh byk2 sangat kan.. hehe.
xpela. tgu kurus lg sikit boleh g lagi. Sana xley nk try2 baju la..so kene yakin dengan tahap badan anda ye.! hehe


me, kakyu, kak umi and kak anim :))




relly relly miss the massage!! best sangat la urut. huhu...
kalau kat malaysia murah kan best.
tapi x sempat nak buat fish spa. nak suruh ikan2 tu gigit2 kaki orang.....eeee... x sempt pula.huhu

best trip overall! korang patut g! :))
sebenrnya byk lagi tempat menarik boleh g, mcam kuil or chao phraya river cruise or apa2 taman lain...tapi.. kitrang xda masa nk g sight seeing. we aim for shopping. n only that. ahahaha!
tapi kalau next time rasa nak g lagi...boleh la try tmpt2 lain k.





Wednesday, September 12, 2012

kenapa rabbit makan bulu??

salamz~~



hye...
harini saja je nak tulis pasal bubu and chaca (arwah)
erm....

masa mula mula beli dulu arnab ni ok jee......bulu tebal n main2..
tapi bila dah besar sket dalam 3 bulan camtu, diorang dah start gigit2 bulu sesama sendiri..
heran jugak kitorang... pastu google..diorang cakap kurang serat. so kami bagi la makan rumput kering ( boleh beli kat kedai satu lump tu dalam RM18). but unfortunately.... diorang dah makan rumput pun still makan bulu, sampai lama jugak la....dalam 3 bulan camtu.ingt ke bergaduh, tp x pon sebenrnya...until we dono wat to do.. so biarkan aje.. sampai dah xde bulu, overall (hidung pon nampak merah2). time tu macam apa2 lah, macam x sereyes sangat kot.

tapi when i got home sebelum raya haritu, (sebb saya ni duk jhr, so jrang la balik kl.)....
macam nampak hantu..!! look at this!!! down here!




*upclose** itu hidung bukan mulut. hidung dia pecah 3!!!


kesian dia..kene KURAP satu badan..!!!! mungkin daripada rumput rumput or daun2 dekat depan rumah tu.. sebb kite selalu je lepaskan rebit ni.. so memang betull... bawak g vet. doctor cakap parasit. so dia bg injection je. vet dekat taipan ni cas RM30. not bad la.xdela mahal sangat.huhu
tapi this time, caca dah meningal dunia... a week after. so kami x sempat selamatkan caca. huhuhu....
so doctor cakap, memang dia gigit bulu, sebab gatall!!! so they help each other out untuk buang gatal tu.. by gigit buluu!! oh nooo wonder laaaaa!! adoii.. kesian sangat misti gatal gilaa. i cant imagine! sangup gigit bulu nak hilangkan gatal...sampai x cantik dah. hm hmmm

after seminggu inject dah jatuh semua kurap2 dia. misti bubu legaaaaaaa~~
n kami pon tolong korek korek kan... sebb nak tgu dia jatuh sendiri tu mmg take time la. yg mana boleh tolong kitorang tolong. hehe.. tapi xpa..bubu suka kitrong tolong korekkan. sampai dah kene marah ngan mama dah sebb main dengan kurap. wakakakaka!!


*nampak x hidung dia macam botak sket, tu sebb kitorang korek sampai tercabut. hehehehee.. tapa walaa~~ cantik dah kan. cuma tinggal sket2 dekat telinga je..
after 2 weeks datang inject lagi... n dah cantik kembali seperti di bawahh! 

*tadaaaa***

so moral of story.....

kalau ada rasa cam something wrong dengan pet korang (contoh gigit bulu), cepat2 bawak g vet.
itu tanda tanda parasit la tu... sian dia gatal. even kalau kita gatal pon kite dah x tahan kan. smp merah merah satu bdn akibat garu. pastu nak nanges. teheeee...



wsalm.



Wednesday, August 29, 2012

Raya 2012 style!

salamz.


sementara nak tunggu subuh ni.... tulis jap la. ehe.


tup tup...dah raya!
lama x tulis belog ni.... rasa cam xde masa pulak. ehek.
byk benda nak update..
hmmm...... tahun ni lain sikit, sebab...
nenek baru meninggal seminggu sebelum raya tahun ni  ( al fatihah) . semoga roh dicucuri rahmat dan berada di kalangan orng beriman... amin....

haritu balik kg lama jugak... pastu, time raya buat tahlil untuk arwah nenek lg.
2nd raya masing2 kemas2 kampung untuk balik. xtau la bila lagi nk dtg kampung ni... sebb nenek duk sorang je kat sini. anak n cucu2 dia semua duk jauh2. n haritu pun dah kemas2, amik barang2, lipat tikar, cabut plug, tutup main switch...
sayang laaaa..... best sangat kampung kat bukit nikmat ni. byk kenangan dr kecik... dari rumah ni kayu  sampai jadi batu duk sini. dah cantik n besar dh sekrang.! bes ngat lepak2 tidur2 bawah pokok. xtaula dtg lg ke x sini, sebb dah xda orang nk duduk. huhuhuhu...

dulu ingt ke nak g tmn negara tu, boleh la lepak2 kat kg. tp smp sekrng x g lagi tmn negara. poyo je. dah la dekat ngn kg, tp x pernh jejak lg. aishh..

my family..~ love
all of us. + cousins


meanwhile, kat belah ayah pun x g jugak, sebb ada cousin sorang tu, dia kawin raya ke-4 kat johor.
so semua orng berkumpul kt JB. tp abah xnak tidur sana, so kami balik hari je. uhuk (penat belakng) n sempt singah JPO kejapppp je.

n the rest of the raya, lepak n g rumah2 kawan kat area kl je. 
o yea, sempat jumpa anak jaa (1 month) and anak skin (7 month) ... ahaha.klakar ingt ke baru 4 bulan camtu.. rupanya dah 7 bulan. seb bek x belikan baju baby.kuang3..


haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
lupa lupa
nak cerita pasal bubu (rabit punya nama ) . 
haritu bubu kene kurap, ce tgk gambar ni....sian ngat

 bubu nanges (itu hidung dia )

muka sebelum
muka selepas seminggu inject 


seminggu dah ok dah. lepas g inject kat doctor, kurap2 dia jatuh sendiri (keras2) n kitorang pon ada tolong korek2 jugak, walaupon mak dah membebel marah tahap tinggi* hak hak. best tau tolng korek scab tu...sebb bubu pun suka, pastu x gatal dahh... horey** dah cantik..



isnin balik jhr! bye bubu.
ok ok.. dah byk sngt ni. dah azan.
nk puasa ni.
k bye.





Friday, July 27, 2012

no words...

salamz~~



y y y y y y 

kenapa kenapa...


tempat ni mmg x berapa nak strategik la kot. maybe road engineers should take action!..
naik bukit.. pastu nak turun bukit tu ada trafik light. dah kalau merah... orang yg nak turun tu..mistila x nmpk kereta tgh berhenti di hadapan.... begitula al kisahnya.....
so blame it on the road kot... walaupon bwk slow.. x dpt nak predict benda ni. benda dah nak jadi..deal with it. tapi tadi bila orng belakang langgr kereta aku... erm... sakit gak la kepala terhentak.
maybe i need to scan it? nahh......hopefuly its nothing. *pray*

mungkin rezeki nak bertambah nanti kot.
sabar....
naseb baek kali ni xyh keluar duit.. semua claim atas orang tu...
n unlucky for that person juga. baru dapat lesen, n the car is 4 month old. huhuk. haruuu.~~
hopefuly she's ok too..





*my car & her car*

semoga semua benda yg jadi ni, ada rahmat~
amin..



Wednesday, July 25, 2012

Ramadhan tiba lagi..

salamz~~


Hari ni dah 6 ramadhan...
Time untuk kumpul banyak banyak pahala bulan ramadhan ni.
asyik buat 8 rakaat je terawih kan..
apa kata tahun ni buat 20 pulak..
kita cuba k :)


tgk ni kelebihan terawih sampai malam ke 30 :


1. Kelebihan Solat Tarawih Malam Pertama
Diampuni dosa orang-orang yang beriman sebagaimana keadaannya baru dilahirkan. 

2. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kedua
Diampunkan dosa orang-orang yang beriman yang mengerjakan solat Tarawih, serta dosa-dosa kedua ibubapanya.

3. Kelebihan Solat Tarawih Malam Ketiga
Para malaikat di bawah ‘Arasy menyeru kepada manusia yang mengerjakan solat Tarawih itu agar meneruskan solatnya pada malam-malam yang lain, semoga Allah akan mengampunkan dosa-dosa mereka.

4. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keempat
Orang-orang yang mengerjakan solat Tarawih akan memperolehi pahala sebagaimana pahala yang diperolehi oleh orang-orang yang membaca kitab-kitab Taurat, Zabur, Injil dan Al-Quran.

5. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kelima
Allah SWT akan mengurniakan pahala seumpama pahala orang-orang yang mengerjakan sembahyang di Masjidil Haram, Masjidil Madinah dan Masjidil Aqsa.

6. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keenam
Allah S.W.T akan mengurniakan kepadanya pahala seumpama pahala malaikat-malaikat yang bertawaf di Baitul Makmur serta setiap batu dan tanah berdoa untuk keampunan orang-orang yang mengerjakan tarawih malam itu.

7. Kelebihan Solat Tarawih Malam Ketujuh
Seolah-olah ia dapat bertemu dengan Nabi Musa a.s serta menolong Nabi itu menentang musuhnya Fir’aun dan Hamman.

8. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kelapan
Allah S.W.T mengurniakan pahala orang yang bersolat tarawih sebagaimana pahala yang dikurniakan kepada Nabi Ibrahim a.s.

9. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kesembilan
Allah S.W.T akan mengurniakan pahala dan dinaikkan mutu ibadat hamba-Nya seperti Nabi Muhammad s.a.w.

10. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kesepuluh
Allah SWT mengurniakan kepadanya kebaikan dunia dan akhirat.

11. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kesebelas
Ia meninggal dunia di dalam keadaan bersih dari dosa seperti baru dilahirkan.

12. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduabelas
Ia akan dibangkitkan pada hari kiamat dengan muka yang bercahaya-cahaya.

13. Kelebihan Solat Tarawih Malam Ketigabelas
Ia akan datang pada hari kiamat di dalam keadaan aman sentosa dari sebarang kejahatan dan keburukan.

14. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keempatbelas
Malaikat-malaikat akan datang menyaksikan mereka bersolat Tarawih serta Allah S.W.T. tidak akan menyesatkan mereka.

15. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kelimabelas
Semua malaikat yang memikul ‘Arasy dan Kursi akan berselawat dan mendoakannya supaya Allah mengampunkannya.

16. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keenambelas
Allah S.W.T. menuliskan baginya dari kalangan mereka yang terlepas dari api neraka dan dimasukkan ke dalam syurga.

17. Kelebihan Solat Tarawih Malam Ketujuhbelas
Allah S.W.T menuliskan baginya pahala pada malam ini sebanyak pahala Nabi-Nabi.

18. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kelapanbelas
Malaikat akan menyeru: Wahai hamba Allah sesungguhnya Allah telah redha denganmu dan dengan kedua ibu bapamu (yang masih hidup atau yang sudah mati).

19. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kesembilanbelas
Allah S.W.T akan meninggikan darjatnya di dalam Syurga Firdaus.

20. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh
Allah S.W.T mengurniakan kepadanya pahala sekelian orang yang mati syahid dan orang-orang soleh.

21. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh satu
Allah S.W.T akan membina untuknya sebuah mahligai di dalam syurga yang diperbuat dari cahaya.

22. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh dua
Ia akan datang pada hari kiamat di dalam keadaan aman dari sebarang huru-hara pada hari tersebut.

23. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh tiga
Allah S.W.T akan membina untuknya sebuah bandar di dalam syurga daripada cahaya.

24. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh empat
Allah S.W.T akan membuka peluang untuk dua puluh tahun ibadat bagi orang-orang yang mengerjakan solat Tarawih pada malam tersebut.

25. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh lima
Allah S.W.T akan mengangkat seksa kubur darinya.

26. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh enam
Allah S.W.T akan mengurniakan pahala empat puluh tahun ibadat bagi orang-orang yang mengerjakan solat Tarawih pada malam tersebut.

27. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh tujuh
Allah S.W.T akan mengurniakan kepadanya kemudahan untuk melintasi titian sirat sepantas kilat.

28. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh lapan
Allah S.W.T akan menaikkan kedudukannya seribu darjat di akhirat.

29. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh sembilan
Allah S.W.T akan mengurniakan kepadanya pahala seribu haji yang mabrur.

30. Kelebihan Solat Tarawih Malam Ketigapuluh
Allah S.W.T akan memberi penghormatan kepada orang yang bertarawih pada malam terakhir dengan firman-Nya (yang bermaksud): Wahai hambaku!, makanlah segala jenis buah-buahan yang Engkau ingini untuk dimakan di dalam syurga dan mandilah kamu di dalam sungai yang bernama salsabil serta minumlah air dari telaga yang dikurniakan kepada Nabi Muhammad s.a.w. yang bernama Al-Kautsar.




amin amin aminnn.. :)

Ya Allah, besarnya ganjaran solat terawih..
kalau xnak buat jugak x tau la..




Tuesday, June 26, 2012

car bad day~~

salamz~




hmmmm

maybe its just one of those days kan...
dah elok2 nak balik umah,
kawan col suh jumpa dia jap.... ok..i went.
otw tu... macam ada satu rasa yg tidak sedap..
pakcik teksi tu cam nk himpit2 pulak kete aku,
n x semena2, at the simpang 4, oleh kerana line x lurus..... i ter'hit' the divider. n the teksi just drove away...

flying without wings..


terlanggar divider, saya cam nak melayang dah kereta, naseb x terbalik je.
pecah sebelah tayar dan semua under under arm dia.
sampai kene panggil tow truck

unfortunately.... mmg xde simpan insuran kereta pnye no. dulu dia bg stiker xnak tampal.
huk huk... MY BAD! i know i know..
kalau x, boley panggil tow truck free free je. tu pon puas mintak discount, sebb jarak x sampai 1km pon dia punye bengkel. n dia cas 50 bucks! huh.

dah la hujan..
bateri fon xda
naseb labtop ada bateri sket, cas kat situ utk call Ila. thanks beb. my saviour!!
pastu dia bg emergency light jugak, last2 kereta dia pon mati jugak. bateri kong.
naseb baek ada brother polis tunggu kitorng...sampai ke bengkel. huhu



first time tgk orang tarik tow truck. huk huk...aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
diam diam jela. malas nk bgtau parents,
harap2 x sampai seribu la..
sakit gak perut nnti makan angin je. huhuhu...






Thursday, June 14, 2012

middle of the night

salamz~~



ohh ohh....

what is there in the middle of the night, where i just woke up after a half night sleep.
the hot weather, just makes me get on my knee, and do what i should do a long time ago. (finish my slide)
yet im still here, blogging my way through. wahahah!!
im drinking cold water. icy cold. orange flavour. hehe
feels so cold inside...
now im awake!


ohh ohh....

middle of the night. how i wanted to do this every night..
to pray, to make me more closer to Allah.
to clean myself from all the sins.


ohh ohh..

Allah.... give me strength to pass this
if its the best choice....then the choice it will be.
and im sure everyone there is going to help me, through hard and easy.
how i wish there wasn't any prejudice.
to clear my eyes from all the negatives, make me a positive person.
now and then.

amin...



kita sudahi blog ini dgn tasbih karafah.
learn this from Hamka.
hehe. :)


Monday, May 28, 2012

smileeeeee

salamz~~




good times~ are the good memories..

and a lot more to come.
just wait..









Monday, May 21, 2012

IITEX 2012

salamz~



wat a longggg weekend! fuhhh

sejak dari hari rabu lagi datang KL, ada exhibition ITEX @ KLCC.
so gota prepare early!
dia buat sampai sabtu. so sepanjng time tu jugak la...x buat apa2. i mean progress for myself ofcoz.heheh.
Alhamdulillah i bring home a gold medal.
thank you Allah.
:)

I think mine was the shortest presentation ever! and the first to b judge. huhu.naseb bek lepas....it was kinda cool though.. n at the same time, bonding with the Team. everyone was cool.! :))

Today dah Ahad....ni pon satu hari dr pagi smp ptg keluar berjalan until feet hurt. pergi jusco ngn mama n adik2 td, beli brg2 akak nak g matrix nanti. tapi at d same time, tumpang beli barang sekali la...huhu...x dpt nak hantar sebb ada kelas. if not..dah g dah Perak. sori nok!! huhuk

me and kak elmy!



me and medal

it was fun. to watch al the invention creates by young inventors! sounds cool aite! :))
Insyaallah i will try my best 




Sunday, May 13, 2012

musim kawin~

salamz~






sekarang musim orang kawin.
weekends full of wedding invitation!
tadi pon baru balik dari Melaka..sambil minum coconut milkshake~hahhhh...besnye~~ :))
sekian.







Monday, May 07, 2012

hectic days.

salamz~~




wahahahha!!!
introduction to blogger dah lain la sekrang! nampak sangat dah lama x update..
make me confused for a while there.hehe


sooo many things.
sooo hectic nowdays.
bussiness going great!
but..study not really.
still struggling very hard to balanced both things in my life.
If u asked me why im doing it.its simply because i LOVE it.
i love wat im doing. it gives me freedom n pleasure.
most important thing is your attitude. it plays a great role in your life actually,
without the right attitude and heart, your just another human whining about life.!
If there is a huge problem in front of u, u still can manage to keep calm and kip ur mind straight all the time.

Recently, someone just stab my heart.! but i manage to balanced it. .....it doesnt mean, when were good with someone, they're gona do the same thing to us right. Think back, we may learned something from them.
my frends once told me some people come into your life as a lesson and others they arrives as a blessing..
..
and insyaallah Allah knows wats best for us. :)
and i hope good things will come. amin.

sekian.

tata for now.



Sunday, April 08, 2012

Itulah Cinta....


salamz~~

rasa cam nak share satu blog ni sebab bes sgt.
about love.
sarange...






Adakah tapak tanganmu berkeringat, hatimu berdebar kencang dan suaramu tersekat di dadamu? Itu bukan Cinta, itu SUKA.

Adakah kamu tidak dapat melepaskan pandangan mata darinya? Itu bukan Cinta, itu NAFSU.

Adakah kamu menginginkannya kerana kamu tahu ia ada di sana? Itu bukan Cinta, itu KESEPIAN.

Adakah kamu mencintainya kerana itulah yang diinginkan semua orang? Itu bukan Cinta, itu KESETIAAN.

Adakah kamu tetap mengatakan kamu menyintainya kerana kamu tidak ingin melukai hatinya? Itu bukan Cinta, itu BELAS KASIHAN.

Adakah kamu menjadi miliknya kerana pandangan matanya membuat hatimu melompat? Itu bukan Cinta, itu TERGILA-GILA.

Adakah kamu memaafkan kesalahannya kerana kamu mengambil berat tentangnya? Itu bukan Cinta, itu PERSAHABATAN.

Adakah kamu mengatakan padanya bahawa setiap hari hanya dia yang kamu fikirkan? Itu bukan Cinta, itu DUSTA.

Adakah kamu rela memberikan semua perkara yang kamu senangi untuk kepentingan dirinya? Itu bukan Cinta, itu KEMURAHAN HATI.

Tetapi
Adakah kamu tetap bertahan kerana campuran antara kesakitan dan kegembiraan yang membutakan dan tak terfahami … menarikmu mendekati dan tetap bersamanya? ITULAH CINTA.

Apakah kamu menerima kesalahannya kerna itu bahagian dirinya dan siapa dirinya? Jika demikian, ITULAH CINTA.

Adakah kamu tertarik dengan orang lain tapi setia dengannya tanpa penyesalan? Jika demikian, ITULAH CINTA.

Adakah kamu menangis kerana kesakitannya walaupun saat itu dia kuat? ITULAH CINTA.

Adakah hatimu sakit dan hancur ketika dia bersedih? ITULAH CINTA.

Adakah hatimu gembira ketika dia berbahagia? ITULAH CINTA.

Adakah matanya melihat hatimu dan menyentuh jiwamu begitu mendalam sehingga menusuk? Yang demikian itulah namanya CINTA!

Monday, April 02, 2012

susah senang sama2..al fatihah...

salam...




kawan baek saya..
kuyah...
ayah dia baru meningal dunia jumaat lepas.!
when i heard the news.... i was shock!!
sedey sangat rasa.

terus pack my stuff n go back to KL, just to see how's shes doing..hmm
tapi smp2 je...dia cam ok je..family dia pon cam ok. xde nak nanges2 bagai..
mybe meredhai pemergian ayahnda...sebb sakit dah lama. kencing manis..
drp tgk kene seksa....lebih baik pergi menghadap ilahi..

pastu smp sana..dah lewat mlm. teros tido jela umah kun..sebb pagi2 sabtu tu nk kebumi pulak.
hm..pastu dah siap kebumi..kene tlg2 masak pulak utk tahlil..
ank sapo yg rajin sgt ni..heh..
dah dpt tolong2 pon dah rs hepi sgt.... i hope she n her family is doin well.

setiap yg hidup harus kembali ke tmpt asal..
dan di situla letaknya amal yg kta bt selama ni..




al fatihah utk arwah ..










Tuesday, March 27, 2012

online shopping sokmo

salamz~



sejak ada online shopping...i cant imagine how much money i've spend!!!!
huuuuu
especially tudung.!
i am actually addicted to shawl. and since there's a bunch of pretty n gorgeous shawl out there..n even better..online! i just gotta have it.

IM ADDICTED!!


help3...!!


tapi memang bes pon. in fact, i went to their shop last week with my girfrens untuk pergi tgk2. naseb bek belum gaji lagi..kalau x, mao beratus habis kot. hukhuk..
semua pon cantik.
dan ada banyak kedai pulak tu..........!! im in love!
hehehe




dpt beli kat sugarscarft. finally! daripada beratus2 shawl tgk..akhirnya beli! hahhaa

amik gambar dengan owner kedai.


paling bes..makan kat murni! nasi goreng meletop! bes bes bes..haha



pastu g summit jalan2 n sumbangkan suara! hahaa
pastu malam diner again...ngan family pulak.
kenyang samapai harini.


baru sampai Johor ni.ptg tadi bertolak after buat IC untuk cung.
n abah belanja kasut camel! bes giler..hehe.yeyeyyy

penatttt nk tido lagi..~~~







Thursday, March 22, 2012

main high rope!



salamz~~~


weekend haritu bercamping d Ulu Bendul ,N9. (17-18/3/2012)
semata mata nak training high rope! hehehee
best gak sebab first time kan.

but... after a few step. dah x laratttttttttttttttt gilerrrrr dahhhhhhhhh
serius. rasa nak quit je.nak buat 15m tu. tinggi ok. guna tenaga tangan n kaki.
sakit otot.
mmg sampai sekrang bengkak lani. bruisers.
tula. xde keje..nak cr keje..
uek!




tgh melekat leteww..

finally!! diorang tarik naek!


yeah!
tapi paling bes abseiling (time nak turun)
yang tu mmg x guna tenaga la...boleh terbang2 lagi....yaww.~~ fun!
bes jugak n at d same time...dapat kawan2 outdoor baru...
kalo mama tau ni..mao kene marah ni....
syhhhhhhhhhh....... =P




p/s : kat seremban ada kedai makan bes - sate tulang. first time try.
satu cucuk singgit. bes gak! boleh try lagila next time klo turun sana.dekat2 area tu je..dekat ngn MCD tu. g la try.





Saturday, March 10, 2012

tabiat lama....

salamz~~






adui...

apsal la aku suka tukar2 produk muka ni.
pedih la...
PEDIHHHHH!!!!

dia cakap kene tahan dalam 2 minggu.
tapi sehari pon dah x tahan ni..
hahahhaa....
sabar aje la..

ok.
well c in a couple of weeks! ada efect x! kalo xde i better stop.
kesian muka aku....huuuuu~~~








Saturday, February 18, 2012

saya jual score A !! :))

salamz~



at the moment, im doing this. score A programme.
sangat bagus kot programme ni. its an online teaching method.

ada 2 part :
1) exam/ tutorial / past years/topic questions.
2) i- teacher - where all the notes in the text book is provided. + quiz + powerpoint slide.

sangat complete.! n it really works...kalau betul2 rajin.
dan harganya sangat berbaloi compare to tuisyen - yang mak ayah duk hantar anak2 dorang tu...hmm...mahal kot!!
score a ni murah je.complete jawapan-soalan-schema jawapan!


here are a few samples below inside Score A ;.




i teacher ni - ada tutor dekat tepi tu boleh tanya soalan kalo x paham. dia boleh jawab.





kalau ada adik2 dari darjah 1 until form 5 yang nak beli Score A ni boleh beritahu saya k!
im here to help parents and kids to achieve your dream.
im also a HOME TUTOR!

kalau ada sapa2 termasuk blog saya and interested, do drop me an emel to know more.
my emel : ima4ever@yahoo.com

insyaallah kalau rajin buat boleh dapat result yang bagus dalam exam.
caiyokk!!!








wsalam.

Thursday, February 16, 2012

i love travelling!


salamz~





i love travelling so much that i tend to take part time job just to fullfill that dream!
i just love to see other culture, to watch the Al-Mighty creation and just travel around the world!!.... hehe
and my new hobby : outdoor activities with friends! :)

although it hurt like bruisers and cut and bleeding and painfull..... but its really2 fun! not to mention just fun..but amazed by this people who do that as their carrier.im just amazed!
because its not easy i tell u.its just not!
it relly hurt. cam yang i pergi wall climbing baru2 ni. its cool to try new things, but our muscle is not strong enaf to adapt to it yet! so kene try lagi la...



macam diving jugak! x strong..but after a few practises, we get use to it.
its not just amazed by people, but amazed by how beautiful nature can be. n here we are talking like its everything here on the ground. padahal................. theres a bunch of things u can explore underwater, on top of the mountain and etc.

its relly rely cool, how i can open my eyes and mind to these kind of stuff. dulu x pernah buat.
sekarang, it made me appreciate life more. its not just about working and waking up the next day...but its the journey to it..!
which makes like so much wonderfull and heppier if you can just open your heart.!



i love what im doing now, cause it gives me more time to think,
to pray..
to listen....
to observed! ...
to do all those crazy stuff, u can never do with your family..! heheeh . :)

peace~




Friday, February 03, 2012

rindu tahajjud...

salamz~




i LOVE ALLAH more than my mum.
baru beberapa saat yang lepas saya terfikirkan benda ni...
cuba kita renung balik...sebab kadang2 manusia sering lupa...


bayangkan kalau kita seorang diri di hutan, tiba2 ada seekor harimau datang, sapa mula2 yg kita akan ingat? kalau kita tenggelam di tgh2 lautan, sapa yg kita ingat? kalau tiba2 tiba di kawasan sangat sunyi seorang diri, nama sapa yng ada dibibir kita? sapa yang akan mula2 kita seru?
Allah....Allah...Allah swt. sebab memang fitrah kita dijadikan begini, akan mengingati ciptaan kita pertama dalam hati kita.tanpa kita sedari....Allah sahajalah satu satunya tempat kita bergantung harap.


" Tuhan yang telah menciptakan aku, maka Dialah yang menunjuki aku dan Dialah yang memberi makan dan minum padaku dan apabila aku sakit, Dialah yang menyembuhkan. Dan yang mematikan aku dan akan menghidupkan aku (kembali) " - as-Syura:78-81



baru2 ni, ada seorang hamba Allah yang mengganguku.....
aku sangat2 stress dengan keadaan macam tu...
sebenarnya...dia dah ganggu aku lama dah..sejak aku kerja kat shah alam lagi...tapi this guy never gives up!! walopon berbulan2 aku x reply msg, or ignore all his call...tapi baru2 ni betul2 menguji kesabaran aku la..! sampai jadi meluat dan benci terhadap dia. kalau suka sekalipun, janganla melampau....nak2 bila dah tau yang aku ni mmg x berkenan dgn dia. DONT BE THAT DESPERATE LAAA! makes him even worse guy.


aku marah yang sangat bila dia baut camtu.., tapi nak expresi dengan kata2 yang kotor, keji sume mmg x boleh la.................seryes! mmg x boleh.
kawan aku smp suh report polis sume, sbb dah mengangku mental dan kehidupan harianku.
lepas tu balas balik dengan kata2 yg kasar??selagi boleh bersabar, aku tahan je la..
"Dont ever try to fool or mess around with the wrong girl...kelak nanti dia akan mendoakan sesuatu yang buruk tentangmu".. (takutkan)...


tapi bila difikirkan2 balik sapala aku untuk marah. aku cuma ada hak untuk menolak, tp xada hak untuk membenci. kita ni sedara sesama Islam, its not fair if i continue to hate u.
tapi try to understand la. If a women does not reply your msg, or col....it really meant that theyre not interested anymore, even as a fren pon. x kisah la.
tolong jangan ganggu emosi orang laen. kerana benda tu x kelakar sikit pon, dan sangat x matang! if u ever think it as a joke! lepas tu boleh mintak maaf and ketawa2 di hujung ayat? walopon telah berbuat salah kat seseorang?? rasa sedih sangat sampai nak menangis.....tapi...still x boleh nak buat apa2 or nak balas dengan ayat2 yang kasar.....tapi cuma mampu bersabar dengan ujian Allah ni.....

sangat sedih bila ada orang treat kita camtu....bukan sebab terharu ke apa, tapi sebab kita dah tak suka tapi dia keep on ganggu kita sampai ganggu kehidupan kita. kalau korang..apa korang buat haa??!


xtau la apa nak cakap dah. jodoh tu semua rahsia Allah...kita kena percaya dah yakin akan wujudnya seseorang untuk kita.
dan pliss...jangan paksa seseorang kalau kita x suka.
sekian.


I love Allah so muchhh.....and i believe everything hepen for a reason....
aku harap sangat Allah akan jauhkan diri dia dari hidupku,
jauhkan dia dr keluargaku..
jauhkan dia dr kawan kawanku..

amin....





Tuesday, January 24, 2012

Desaru Beach las minit plan..... :)

salamz~




baru balik dari bermalam di Desaru...
overnite in d car - Adhock punya plan! hahah..
yesterday (monday) got nothing to do, we went to :
- The Zoo
-then go karoke
-then eat around 11.30pm
-decided to go overnite at the beach (mandi2) , bermalam dalam kereta
-bertolak dari rumah ( 1 am)
-sampai tanjung balau ( 2.30am)
- sleep at 4am - canot sleep nyenyak...
- wake up at sunrise!
-mandi at 7.30
- makan2 n bertolak balik at 10am

ad hock x??hahahah!! mmg giler. then next time decided nak beli khemah, sebab ramai orng camping kat situ cam bes.! hehe

otw balik umah, singgah beli otak2,
sampai2 umah je, terkejut sebab pintu umah sumer terbukak!
dah mengucap panjang----> sebb ingat kene rompak !! tapi alhamdulillah semuanya selamat, n Elya lupa nk kunci pintu KOT! aaaaaaaaaaaaaaaaaaaa *jerit 99x



astagfirullahalazim.......

naseb baek semuanya ada.
alhamdulillah (praise to Allah)




ok. nak kene masak otak2 lagi nih.
dah ajak tetamu dtg japg.
gtg.

wsalm








There was an error in this gadget