Friday, June 06, 2014

umrah 2014 with hub

salamz~





alhamdulillah...selesai buat umrah ngn suami tersayang selama 2mgu..18.may - 29 may 2014.
lepas jugak hajat nak pergi ngn hub. mmg hari2 mintak doa camni...alhamdulillah lepas2.. selamat...
nk citer la skit perjalanan kami..
kitrng pergi dgn Tiram Travel. daftar kt shah alam.. tp satu habuk pon xde info. naseb bek HQ dia kat johor.. mudah skit urusan kami. Allah permudahkan...sbb document tu kene htr sebulan sebelum fly.. kitrng ngam2 htr. b pon baru blk dr vietnm.,pastu nk mitak visa cept.. alhamdulillah semua settle kat johor.

Pastu...time nk g tu pulak estimate dtg bulan. tp g jumpa doctr mintak ubat tahan period. kene makan 2 minggu sebelum period tau.pergi jmpa doc awal2 kalau nak makan.alhamdulillah byk2 solat hajat ...insyaallah period x datang smp selesai umrah. syukur3..

perjalanan kami mmg penat sikit, sebab nak g madinah dulu. tapi x turun kat madinah.
naik flight dari malaysia ke jeddah : 8 jam
jeddah ke madinah naik bas          : 5 jam
sampai pukul 3.30am.                   : pergi mandi2 terus solat subuh kat masjid nabawi. 150m dari hotel
subuh : 4.20am. payung kat masjid nabawi baru nak terbukak. subhanllah.cantik3.. :)
madinah : 4 hari 4 malam
madinah ke mekah : 6 jam naik bas
mekah   : 7 hari 7 malam
mekah kt jeddah : 1jam 30 min naik bas

kat madinah ni..belila semua benda. kurma.. coklat. jubah..brang nak bg buah tgn kat kawan2. semua bykk sgt.. saya ngn suami x beli byk..last2 cari kat mekah x jumpa :( :(


kawasan bukit uhud dan memanah..kat tepi2 ni pon byk sgt orang jual. masyaallah macam mana diorng berniagaa?? panas allahurabbi. mmg berpeluh2. tp kat sini way way wayyyy cheappp... kalau korang jenis minat habatusauda.. beli kat sini. murah sgt. pastu buah zuriat byk giler kat sini. murah2.saya x beli yg biji2 keras tu.. x tahan nk bukak.sekrnag beli jenis powder je.hehe


sekitar kawasan masjid nabawi. sejukkkk sangat rasa. best sgt hari2 berebut pergi masjid. selalu time saya g.. mmg diorng dah nk tutup pintu dah sebb dah penuh. tp kite kan guna purdah..selit2 je tgh orang ramai tu. mmg senang gerak sorang2. ada makcik2 kat situ ajak g sama2.. tapi timing asik x kene je..pastu last2 g sorang2. mudah. 

sebenarnya kat madinah ni saya ada dugaan skit.. 2nd day sampai..masa tu bru balik solat isyak. tgh jalan sorang2 nk g hotel, tiba2 kaki saya terpeleok.. sikit lg nak jatuh.. sebb pakai kasut scholl tu dia mcm tgi skit. pastu sy ni mmg jenis senng nk terjatuh..huhu...dan2.. sini jugak kene. time kene tu mmg nangis giler2 bila teringt..bila b smp kat kite je..terus kite nangis2... sebb pikir..camna nk jalan ni. dah a sakit. pastu umrah x buat lg.. camna nk lalui semua ni.huhu..mmg terhenjut2 jugak jalan..huhu.. sedey ngat2. tp alhamdulillah byk kan solat taubat, solat hajat..alhamdulillah sehari dah elok.. sebb byk berjalan. x boleh duk diam walaupon bengkak. hari2 b tlg urutkan. tq b. :)

ni pulak kawasan kat raudah. smp terputus2 sling beg agent bagi tu.huhu.mmg penuhhhhhh.. first time dpt pijak kaki kat raudah tu mmg terharu sgt. terus nangis2 solat taubat.byk sgt dosa hambamu ini ya Allah. time pergi raudah ni... 2x dapat masuk ikut pintu exit (xde orang nmpk) hehe..
2x kene beratur dlm sejam (okla xdela lama sgt.. sambil2 tu boleh mengaji)






 ni pulak makan rasullulah, saidina abu bakar, saidina umar . alhamdulillah dpt pergi depan2 time nk balik tu



 air zam zam dekat dgn rumah nabi kite yg tersayang nabi muhammad saw

 yey!!! selesai umrahhh. syukur3.. walaupon kami berdua demam dan lenguh2 kaki... tp dpt jugk buat 3x umrah.

malaysia . madinah . mekah .

ingt tau korang. get ready physically sebab jauh nk berjalan tau hari2. especially kalau hotel korang jauh mcm kami. 700m. ulang alik dah nak dekat 2km.huhu.. sabar2....
pastu byk kan membaca tau. sebb kadang2 mutawwif ni mmg x boleh diharapkan sgt. kalau dpt yg ok.. bagusla.. tp kalau yg dpt x ok.. kene pandai2 seniri la ye.

tips utk perempuan.. : better solat kat tingkat atas 1 @ 2 ... sebb x ramai orng sgt. xyah nak berebut2. sejukk je.kalau kat bwh xtaula kenapa...tp byk sgt lalat. huhu pastu of course la ramai orng smp dah x muat. tp dont worry.. kalau x muat.. boleh solat kat basement tau. khas utk orang pompuan.
pastu bring some snacks / kurma. sambil2 mengaji kan lapar... bolehla makan2 sikit. air zam2 byk sgt. dont worry.

tips utk lelaki : macam b...dia akan buat tawaf sunat nk dekat2 masuk waktu.time dah masuk waktu je.. boleh terus solat depan kaabah.. kan bestt tuuu.. pompuan dah kene halau siap2 dah time azan. :(


ok..
till next time ye.
insyaallah mmg plan nk dtg lagi nanti ngn mama pulak kali ni. nk ziarah. hehe. :)
2 tahun lg ye. time tu insyaallah dah siap construction. amin amin amin ya rabball alamin..
:)









There was an error in this gadget