Monday, June 27, 2016

3rd anniversary to bali

salamz



dah lama nak tulis trip ke bali ni.. tapi x sempat. hehe
nak tulis tentatif skit2. maybe for future references.
this time our trip is extra meaningful sebab ada baby saif..
let me give some itenary there ok

naik MAS. sebab beza dgn air asia RM30 je. n plus ada makanan. n ada bassinet utk baby (by request). n flight ada byk pagi, tengahari, ptg, malam. meanwhile airasia tiket yg murah2 tu semua malam...sampai bali kul 12malam. ish. rugi masa!!!
mula2 pergi sana dah google siap2 dah itenary nak buat apa. even supir pun dah google nak siapa. i jumpa satu website ni avriel yantahood. dah booking dengan dia sebab memang msg direct dia. last2 dia bg staff dia ( menyesal. i repeat menyesal!!!)
nasib la terkene orang yang x berapa best. huhu
i suggest. if korang datang first day nk pergi hotel saja.. better take a normal cab (bluebird with a meter) dia cas murah je. compare u take supir agent tu. even hotel tu 10min from airport pon dia cas mahal (terkene)

so first day memang kita plan nak lepak2 hotel je.. because our hotel betul2 dekat town. so we just walk to places we want to go.

date travel : 10may - 15may (5 days)
actually the plan was going to bali.. then ambil speedboat pergi lombok (gili).
dah beli tiket baru pikir balik.. napa tak balik flight dr lombok? huhu. and thank god we didnt do that. haha
roughly estimated harga speedboat
dari bali - gili (1jam30min) = RM140/each
dari gili - bali (1jam30min) = RM140/each
or
gili - lombok jeti (10 minit) = RM90/each - ni harga speedboat. buttt... dr jeti ke airport (town) is far. so nak kene pikir tambang teksi lagi. huhu
the price is ridiculous!!!
melampau!!!

so we just stay in bali je. itupon rasa mcm x puas je 5 hari tu.hehe. tak sempat nak shopping tau. i is sad.

some itenary there :
(teksi bayar 100k rupiah)
10may - hotel in kuta ( hotel bintang ) would really recommend this hotel. nice space.nice room and free wifi.speed is high !! hrga pon murah . n hotel is near to halal food, massage n mall! malam makan kat pusa sera tapi kalau jalan depan lg.. lagi byk kedai makan. kalau nak sewa motor pon boleh. tepi2 jalan tu byk motor sewa. dalam rm20 sehari.

(teksi bayar 400k rupiah)
11may - kuta beach
           - pandawa beach
            - sawah padi tak pergi sebab baca blog x sesuai bwk baby sebab kene naik bukit
            - uluwatu kuil yg atas bukit tu
            - balik hotel jap mandi2 malam g dinner
            -malam dinner di pantai makan seafood jimbaran

12may - pergi tgk art kat benua ( time ni teksi bwk kite g tmpt mahal2 padahal dah cakap nk g tempat murah
           - minum kopi luwak
          - kintamani volcano ( time luch tp huby xnak makan sbb makanan dia x best)
           - nk pergi elephant ride (tanya teksi price dia cakap x tau.. sekali dah pergi.. amik kau RM450 sorang . dah kalau aku n hubby naik .. x ke dah sampai RM900 utk naik gajah je??? melampau! itu belum harga masuk zoo. itu naik gajah je tu. mmg itu jalan turun dari kintamani je. n. jgn  harap nak naik gajah smp rm900!! good bye. sia2 pergi zoo tu. padahal otw tu suruh teksi singh makan / beli durian tepi jalan tu. tp dia takut sgt zoo nk tutup (time tu pukul 3pm) so cpt2 dia bawak kite. padahal.. kite pon tau dia dpt komisen kalau kite naik gajah tu. hhu. xde rezeki la ko ye pak!
memang teruk sgt xnak bgtau harga. mahal doo.. pastu bila kita cakap mahal sgt ni. dia boleh ckp.. apa salah nya. kan sayang anak. amboiii.. sedap nya dia cakap!dia tu pon belum kawin lg. thats what i said earlier... kite dpt supir yang x best.!
        - singgah makan. dah lapar sgt pastu
        - nak beli lukisan. dia bwk la kt tmpt lain. kite ckp nak pergi pasar sukawati. (dia xnak bawak and sangup bg alasan pasar tu terbakar. hmmmm.sebab maybe kene patah balik. malas la tu. last2 dia bwk kat town. tapi still overprice dia bawak tu. tp quality better la of cos. sebab kite dpt tau yg murah tu selang 2 bangunan lg dr stu. wayyy wayyyy cheaper kalau nk beli kat orang.(kedai krishna)
      - balik hotel kat seminyak jas villa

13 may - duk round2 seminyak. g pantai seminyak. lepak dalam bilik je sebab bilik ada swimmming pool. saif suka la.hehe
malam2 g makan sewa motor dari hotel jas villa (rm20 jee utk satu hari)

(teksi bayar 350k rupiah)
14 may - nak balik semula ke kuta. nak duk hotel hardrock pulak
             - kita naik teksi meter je. n he is way nicer... dia bwk kite tmpt makan best. n murah2. byk                      tips dia bgtau
             sebelum g hardrock kite g tanah lot dulu - cantik kat sini. jalan2 tgk pantai. tp lg best time                   surut. boleh jalan kaki pergi tmpt kuil seberang pulau. huhu
             -time ni la teksi tu ckp pergi krishna.huhu. selang 2 buah bangunan je dari haritu. hampeh tul
           - dah smp hardrock!! swim swim la apa lagi
          - tak puas hati malam tu g jugak krishna. byk suvenior beli. x muat naik moto! huhuhu. tips. moto kalau nak sewa sebelum pukul 6pm ye. kalau tak after 6pm tu diorng semua dah balik. time tu kite tak tau. dok puasla cari motor malam2 tu. naseb ada jugak sorang nk bg sewa. memang penuh gile barang nk beli. siap nk beli lukisan. adoi. haha. mmg berat tgn nak pegang. last2 takdpt i nak g kedai branded2 kt sana. ..habis soping pon kul 10. kedai dah tutup.huhu

15 may - balik tghri. flight pukul 2.
if possible. if la ye.. korang better makan siap2 sebelum masuk airport. makan dalam airport pon ridiculous mahal!! nak makan roti macam subway tu pon dia cas dalam RM30. huhu.. melamapauuu!! kalau 2 orang makan dah berapa?

total spend dalam rm6000 jugak la. haha! byk habis dekat hotel and taxi.
ni nak bgtau harga hotel :
kuta hotel bintang - rm200  satu malam (kite stay 2 malam)
jas villa seminyak = rm 350 satu malam ( kite stay 2 malam)
hard rock = rm600 satu malam.
tiket flight utk me. hubby n saif = rm1300 (tiket ni i belanja..) ingt nk suruh hubby tambah skit la utk hotel n etc. tgk2 .. dia punya belanja kite lg byk. hahaha!!

seriously macam x puas. nak g lagiiiii. hehe. takpe2. kite plan g tempat lain pulak ye pasni.
until now my dear.
take care.






viva phd 26.6.2016

salam.

lamanya tak update blog.
now its 1.30am time saif tgh tido.. .boleh la kalau i nak tulis tulis sikit.
dah lama nak tulis blog. tak sempat je... huhu

tapi harini i make an exemption.. sebab this date need to be remember 26.6.2016. bulan ramadhan yang mulia ( 10 ramadhan terakhir) . dengan berkat doa mama abah , rakan2, suami..i sendiri pon tak putus solat hajat kat rumah.. finally harini lulus viva dengan b2. correction 6 bulan. inshaallah with a PHD in my hand. alhamdulillah...syukur sgt2.
memang masa present tadi macam nak cepat jeee... tgk2 time memang nagm2 habis 30minit. tak sempat chairman nak stop kan i. hehe

panel : prof nasir (external)
panel : prof fuad (internal)
prof ruzairi ( tak boleh bercakap)
prof yahya (chairman)
dr amri (assistant chairman)
pm ir herlina ( absent)

present tu xda masalah.. just baca je... tapi part nak jawab soalan tu lemauuu je.
and the panel said im not confident. ( memang betul) rasa rendah diri sgt... mcm x layak nak dpt PHD. tapi memng byk benda kita kene diam je... sebab ..xnak menjawab and show our weaknesses...
boleh je nak menjawab... tapi jawapan yg nak jawab tu kdg2 menampak kan yg kita ni mcm x reti..
for example : panel tanya napa u tak buat method ni sekian2.. i x jawab apa2. (tapi dalam otak cakap... i tak reti nak buat sebenarnya.. thats y tak buat..huhu). tapi kita diam je.. sebab xnak show tak we cannot do it. just agree on what the panel said. huhu. (memang x konfident langsung.. cakap pon macam bisik2. takut salah. haha)
soalan senang je.. tapi bila nak jawab macam ragu2. adoiiiiiiiiiii... i donno what got into me today. masa praktis tu kemain lg prepare sampai kejang otot mulut bercakap.huhu

tapi i notice it myself juga. pasni kene be more confident and more prepare!
anyway.. alhamdulillah . rezeki ramdhan sebenarnya. and Allah help me through the viva.
tq to prof ruzairi my supervisor. hes my life saver.haha.
now i can smile during hari raya and shopping with a free mind.~~~
finally rest in peace.
hehe.
better start my correction now.
tq all


love
syim







Thursday, January 07, 2016

There was an error in this gadget