Wednesday, March 18, 2015

pengalaman induce masa bersalin.! im a mumy now :)

salamz~~



ALHAMDULILLAH
alhamdulillah
alhamdulillah...



dah 5 hari jadi mama! ( i called myself ummi)
to be exact... due baby sebenarnya 19.3.2015 - esok. Tapi oleh kerana baba ada work di oversea 2 month, ummi kene korbankan sikit kesakitan mengeluarkan baby awal drp due date.
takpe. awal semngu je..

sakitnya Allah je yg tau. kene induce tu
nak citer sikit la pengalaman... sebab nenek dah bawak baby jalan2.. so ummi ada byk masa nak menulis. hehe

pergi jumpa doctor on 10.3.15 .. doctor cakap jalan tak bukak lg..( jangan paksa buah yang x gugur)
tapi doctor cakap luar rahim tu dah lembut sikit... so boleh la nak admit esok kalau nak.
lagipun saya pun dah citer, yg suami ada beberapa hari je lg. kalau boleh nk temankan saya n jmpa baby dulu sebelum g offshore.

so bila dah pikir malam tu..dah solat hajat sume. tapi cam takut2 nak g esok tu. huhu... last2 x jadi g sebab suami ckp keje dia posponed. pastu esoknya 11.3 tu... hubby ckp dia kene g jugak....
jadi saya pun cakap dlm hati.. 12.3 tu tarih yg cantik tu.. kite g hari esok la.hehe
mmg esok tu 12.3... awal2 pagi dah masuk wad after breakfast around 9am. saya g kat salam hospital seksyen 19

first sekali....nurse akan cek dekat machine diorang CTG - cek jantung bb n contraction. around 20 min camtu... pastu xde rasa apa2 pun. tapi dah admit.. kene la masuk wad jugak.

pas dah masuk wad... dia suh kita buang apa yg patut... then dia akan masuk ubat dekat bwh. kene baring x ley gerak selama 1jam. pastu untuk ubat tu take effect...doctor siti mariam akan datang cek 6 jam kemudian which is around 3pm.
tapi sebelum doc siti datang, ada sorang nurse tu datang.... dengan gengster nye dia seluk dekat bawah... aduiyaiiiii!!!! sebelum ni aku dah 4 kali kene seluk xde pulak sakit.. tp nurse ni buat ganas giler sampai terasa kat lubuk hati sakit nye.... dalam gile dia cucuk aku.. pastu ckp dah 1-2cm bukaan..tapi tak pasti. ( geram gak aku )
a few minits later (sakit x habis kne seluk tadi) doc siti datang tengok and seluk lagiii..!!! pastu doc komfom dah bukak 1cm pastu dia tolong bukak kan lg jalan...smp 3cm (wow)!! i didnt feel any contraction at all.

pas dah bukak 3cm tu... dia bg aku ubat berak bg buang semua pastu suh masuk labour room untuk pecahkan air ketuban. time tu kul 5.30pm camtu... aku pon x terpikir nak makan ke apa.. sebab bajet dah pecah ketuban tu kejap je kot baby akan kua. huhu T_T

ok aku silap...dah dalam bilik tu bukak 3cm mmg x rasa apa2.. n doc pun tnya nk amik ubat apa2 x? aku dengn selmba cakap xnak. pastu....contraction pon xde lg..pas dah satu jam tunggu xde apa2 lg.. ada rasa sakit sikit la..sebb dah 70+ contraction. so..nurse pon inject kat buntut pain killer.
pas cucuk ubat je terus terlelap... pastu hubby pon dah lapar.. dia g makan makanan hospital. pastu x cukup... dia g bedal lg kat kedai mamak kat bawah. lol. ok fine.! kita makan kurma je la. :p

tido lama gak.. sedar2 magrib.. pastu isyak... pastu nurse datang seluk dah 5cm.. mmg sakit giler x taula kul berapa time tu...around 9 or 10 kot. mmg sakit n stress gila. suh suami zikir kuat2. pastu kul 12 camtu mmg x tahan sakit dah...nurse datang seluk dah 7cm...waaaaa cepatnya x sangka. masa tu contraction 100 lebih of couse. nak nak dah masuk drip kat tangan tu. jgn cakap la.. sampai tercabut2 menahan kesakitan. sempat lg cakap kat suami nk epidural.. tp nurse dah x bg sebb bukaan dah besar sgt.. nnti x berkesan. kalau nak kene bgtau awal2 lg..huhu... manala tau sakit camni.! contraction tu rasa ala2 senggugut yg kuat ( aku xde sengugut sebelum ni.. tp kadang2 tu adala)
pastu.. nurse ckp dia boleh bg pain killer lg..tapi dalam dos yg sikit. aku pon nak nak ckp kat hubby.huhu.. lg sekali kene inject kat buntut... pastu terus tido dalam kesakitan..
sedar2 dah kul 12 nak terberak sgt. bgtau nurse...rasa nk terberak!!!! nurse seluk ckp ok gud,, ni 8cm..
9.5 baru dia panngil doc. ya allah sabar je la..! dia suh aku tahan nk berak sembelit tu..how? how? nak teran sgt dah ni.. dia suh aku tahan jgn teran. aku pon terkepit2 la menahan sembelit.huhu...stress hubby tgk aku yg serba x kene. nak kene tgu 9.5 baru panggil doc?? aduiii...pukul berapa nak panngill? mmg time tu rasa cam nk teran je. tapi dia ckp jgn teran.kalau x nanti rahim tu tertutup balik..dengan kekuatan yg sikit2 tu aku pon tahan je la..sambil sedut laughing gas( xde effect cuma buat aku mamai sikit) .hubby pulak duk suh kita sabar je. huhu T_T

pastu 1 hour camtu dia ckp ok..boleh call doctor dah. doctor tu dah la duduk kat kemuning...setengah jam jugak dia nak datang.. yg kita ni dah x sabar nak meneran! xpela.. last2 doc dtg jugak kul 2.
pastu prepare2 apa yg patut dgn besi n tmpt letak kaki semua..dah boleh meneran.
ingat senang ke kalau meneran sembelit.! camtu la nk kuakan baby.. hehe
kita ni... mana la ada experience kan... cuma kawan2 je la yg bg advise meneran semua..tp semua tu x jadi pon.mmg meneran cam nk berak tu..sekuat tenaga yg ada dengan bekalan kurma n air zamzam...aku push jugak walopon x betul n ada bunyi..n cam nak nangis.

doc dah geleng2 sebb aku push lemah sangat.
after dia dah gunting sume.. aku pon push lg. x heran dah nk gunting ke apa..buatla...yg aku tau nk teran jeee..hubby ckp ada 7 orang nurse time tu bg support. 2 tgn aku pegang batang besi kat sebelah katil. kaki terngkat tinggi terketar2....time contraction baru push.. so aku dah phm sikit2.. time x sakit jgn teran. teran tiem sakit contraction. time tu aku push gile2...last2 keluar jugak kepala baby!! semua orang lega. pastu belum selesai lg...nk keluarkan bahu pulak. teran punya teran..keluar bahu sebeyelah. yeyyy!!!! pastu the rest keluar sendiri macam air pancut.! hubby tgk semua.(dia citer kat aku) pastu dia dah bersihkan baby dia letak baby kat dada aku....aku nangis time tu tgk comelnya baby aku ni. huhu :')  segala kesakitan hilang. 2.26am baby keluar..sama time dgn ummi masa baby dulu :) 8 hours dalam labour room tau.

tapi keje doc belum selesai lg..kaki aku masih kat atas..dia keluarkan uri pulk..tp aku xyah nk teran2 dah. then belum selesai lg..nk tgu jahit pulak....adui.. terasa gak benang2 dia jahit tu walaupon dah suntik 2 bius. lama gak smp terketar2 lutut.. mau setengah jam lg kene tgu kot.huhu..
finallyy! yay..dah habis..aku dah x larat. dia bersihkan darah aku..pakai pet n part aku x suka aku kene bgn n duduk atas kerusi sebab dia nk tolak aku masuk bilik...huhu..kene jugak usaha time tu.
penat x habis lg...nurse datang bwk baby... pastu dia tanya aku nk jaga sendiri atau diorang jaga. aku ckp aku jaga n nak breastfeed. klau aku x cakap camtu...dia akan bg susu formula. so aku pon dgn gigih angkat anak aku n nurse ajar aku brestfeed. wow! amazingly...baby terus hisap.pandainya diaaa!! hehe :) :) pastu baby tido sebelah umi..what a lovely moment!
baby lahir 13.3.15
walau x seperti yg dirancang.... tp perangan Allah tu lg hebat. :)
tq doctor tq Allah

Assalamualaikum semua. please treat me well world. semoga jadi anak yg soleh ye nak :)






thats how my journey of an ummi begin! :)
hugs



There was an error in this gadget