Saturday, December 27, 2014

pindah rumah

salamz~~





sejak menjak pindah rumah ni.. banyak pulak barang lama jumpa.
erm.. my family just moved to shah alam seksyen 7.sebelah jakel je..

haritu masa kemas2 jumpa foto lama
pastu tiba2 mama jmpa diary lama saya...
i just finish reading all of it.
x sangka...aku memang suka menulis dan luahkan perasaan since sekolah menengah lagi..
sampai la masuk universiti.
pastu tup2... dah last semester nak tamatkan 4 tahun di universiti..
baru tulis diary dalam blog... until now
hehe

kelakar pulak baca....tapi rasanya ....the rest of the diary aku dah burn/ buang kot..
sebab dah x jumpa... banyak sangat rahsia about family, friends, boys and a whole lot more.
hahah

ni pon the last one yang aku jmpa..
rasa mcam nak buang jugak.. tapi ada byk muka surat kosong lg..
mungkin boleh buat buku nota kot.

pelik gila
dulu bergaduh pasal kawan,...
bergaduh pasal lelaki..
sekarang cam semua tu dah x penting dah..
im already married and inshaallah about to have my own baby soon.
insyaallah.

dah lama sgt tak tulis blog.
i miss my husband :'(
dah sebulan x jmpa... and now kene tgu sebulan lagi baru jmpa. huhu







Friday, June 06, 2014

umrah 2014 with hub

salamz~





alhamdulillah...selesai buat umrah ngn suami tersayang selama 2mgu..18.may - 29 may 2014.
lepas jugak hajat nak pergi ngn hub. mmg hari2 mintak doa camni...alhamdulillah lepas2.. selamat...
nk citer la skit perjalanan kami..
kitrng pergi dgn Tiram Travel. daftar kt shah alam.. tp satu habuk pon xde info. naseb bek HQ dia kat johor.. mudah skit urusan kami. Allah permudahkan...sbb document tu kene htr sebulan sebelum fly.. kitrng ngam2 htr. b pon baru blk dr vietnm.,pastu nk mitak visa cept.. alhamdulillah semua settle kat johor.

Pastu...time nk g tu pulak estimate dtg bulan. tp g jumpa doctr mintak ubat tahan period. kene makan 2 minggu sebelum period tau.pergi jmpa doc awal2 kalau nak makan.alhamdulillah byk2 solat hajat ...insyaallah period x datang smp selesai umrah. syukur3..

perjalanan kami mmg penat sikit, sebab nak g madinah dulu. tapi x turun kat madinah.
naik flight dari malaysia ke jeddah : 8 jam
jeddah ke madinah naik bas          : 5 jam
sampai pukul 3.30am.                   : pergi mandi2 terus solat subuh kat masjid nabawi. 150m dari hotel
subuh : 4.20am. payung kat masjid nabawi baru nak terbukak. subhanllah.cantik3.. :)
madinah : 4 hari 4 malam
madinah ke mekah : 6 jam naik bas
mekah   : 7 hari 7 malam
mekah kt jeddah : 1jam 30 min naik bas

kat madinah ni..belila semua benda. kurma.. coklat. jubah..brang nak bg buah tgn kat kawan2. semua bykk sgt.. saya ngn suami x beli byk..last2 cari kat mekah x jumpa :( :(


kawasan bukit uhud dan memanah..kat tepi2 ni pon byk sgt orang jual. masyaallah macam mana diorng berniagaa?? panas allahurabbi. mmg berpeluh2. tp kat sini way way wayyyy cheappp... kalau korang jenis minat habatusauda.. beli kat sini. murah sgt. pastu buah zuriat byk giler kat sini. murah2.saya x beli yg biji2 keras tu.. x tahan nk bukak.sekrnag beli jenis powder je.hehe


sekitar kawasan masjid nabawi. sejukkkk sangat rasa. best sgt hari2 berebut pergi masjid. selalu time saya g.. mmg diorng dah nk tutup pintu dah sebb dah penuh. tp kite kan guna purdah..selit2 je tgh orang ramai tu. mmg senang gerak sorang2. ada makcik2 kat situ ajak g sama2.. tapi timing asik x kene je..pastu last2 g sorang2. mudah. 

sebenarnya kat madinah ni saya ada dugaan skit.. 2nd day sampai..masa tu bru balik solat isyak. tgh jalan sorang2 nk g hotel, tiba2 kaki saya terpeleok.. sikit lg nak jatuh.. sebb pakai kasut scholl tu dia mcm tgi skit. pastu sy ni mmg jenis senng nk terjatuh..huhu...dan2.. sini jugak kene. time kene tu mmg nangis giler2 bila teringt..bila b smp kat kite je..terus kite nangis2... sebb pikir..camna nk jalan ni. dah a sakit. pastu umrah x buat lg.. camna nk lalui semua ni.huhu..mmg terhenjut2 jugak jalan..huhu.. sedey ngat2. tp alhamdulillah byk kan solat taubat, solat hajat..alhamdulillah sehari dah elok.. sebb byk berjalan. x boleh duk diam walaupon bengkak. hari2 b tlg urutkan. tq b. :)

ni pulak kawasan kat raudah. smp terputus2 sling beg agent bagi tu.huhu.mmg penuhhhhhh.. first time dpt pijak kaki kat raudah tu mmg terharu sgt. terus nangis2 solat taubat.byk sgt dosa hambamu ini ya Allah. time pergi raudah ni... 2x dapat masuk ikut pintu exit (xde orang nmpk) hehe..
2x kene beratur dlm sejam (okla xdela lama sgt.. sambil2 tu boleh mengaji)






 ni pulak makan rasullulah, saidina abu bakar, saidina umar . alhamdulillah dpt pergi depan2 time nk balik tu



 air zam zam dekat dgn rumah nabi kite yg tersayang nabi muhammad saw

 yey!!! selesai umrahhh. syukur3.. walaupon kami berdua demam dan lenguh2 kaki... tp dpt jugk buat 3x umrah.

malaysia . madinah . mekah .

ingt tau korang. get ready physically sebab jauh nk berjalan tau hari2. especially kalau hotel korang jauh mcm kami. 700m. ulang alik dah nak dekat 2km.huhu.. sabar2....
pastu byk kan membaca tau. sebb kadang2 mutawwif ni mmg x boleh diharapkan sgt. kalau dpt yg ok.. bagusla.. tp kalau yg dpt x ok.. kene pandai2 seniri la ye.

tips utk perempuan.. : better solat kat tingkat atas 1 @ 2 ... sebb x ramai orng sgt. xyah nak berebut2. sejukk je.kalau kat bwh xtaula kenapa...tp byk sgt lalat. huhu pastu of course la ramai orng smp dah x muat. tp dont worry.. kalau x muat.. boleh solat kat basement tau. khas utk orang pompuan.
pastu bring some snacks / kurma. sambil2 mengaji kan lapar... bolehla makan2 sikit. air zam2 byk sgt. dont worry.

tips utk lelaki : macam b...dia akan buat tawaf sunat nk dekat2 masuk waktu.time dah masuk waktu je.. boleh terus solat depan kaabah.. kan bestt tuuu.. pompuan dah kene halau siap2 dah time azan. :(


ok..
till next time ye.
insyaallah mmg plan nk dtg lagi nanti ngn mama pulak kali ni. nk ziarah. hehe. :)
2 tahun lg ye. time tu insyaallah dah siap construction. amin amin amin ya rabball alamin..
:)









Saturday, May 17, 2014

1st anniversary at Cristallo hotel :)

assalamualaikum semua


dah setahun.
mygod. alhamdulillah
semalm g celebrate kt Cristallo at Pacific regency hotel. rupa2nya.. ofis KH Tower. lol :p
tmpt parking mcm village2 skit... tp naseb baik tmpt dinner cntikk...
cantik sgt tempt dia. sky dining at level 34. mmm.. xde orng sgt..sunyi2 romantik2 gtu.hehe

makanan pon best2.
plus murah.sbb ada promotion skit.

nk makan kat luar pon boleh. tp bising skit la. sebb dia bar. orng lepak2.

ni mahal skit.walapon kecik tp kenyang giler222.. stelion steak RM70. patota cheese tu sedappp gilerr.. boleh try sendiri kt umah nanti


lamb shank dia murah jee.. rm26

apple crumble. besar giler RM20



me n hubby


semoga ikatan perkahwinan ni kekal hingga jannah.

esok pulak nk g umrah.
doakan perjalanan dan ibadah kami ye.
in sha allah
:)





Thursday, March 27, 2014

cara cara nak buat VCO-virgin coconut oil

salamz~~



hehe.. saje nk share, sebab baru try2 makan VCO ni. mmg dah lama tau kebaikanye, tp br lg try makan x smp sebulan.haha. harga boleh tahan la RM40. tp rasa mcm nk try buat sendiri, tu sebab save sendiri dalam blog. macam senang je...ptg ni jgk beli santan kang. hehehh



cara caranya :


1) beli santan 3kg
2) Pastu masuk kan dalam bekas3) Tutupkan bekas tu
4)Biarkan dalam masa 2 - 3 jam, sampai ia terpisah pati dan air
5)Bila ia dah jadi macam tu, kena masukan bekas tu kedalam peti untuk keraskan bahagian atas tu. Pati tu akan mengeras pada suhu 22-23 degree celsius.
6)Bila dah keras, tebuk jadikan lubang kat atas pati tu dengan garfu ataupun lidi pun boleh. Keluarkan air tadi lebihan tadi.
7) Lepas dikeluarkan air tadi ia akan jadi macam ni
8)Tutup bekas dan biarkan selama 24-36 jam kat luar fridge
9) Lepas proses ni dia akan keluar lapisan minyak dan pati santan
10) Lepas tu boleh sendukkan atau asingkan minyak dengan pati santan tu 
11) Nak senang lagi gunakan corong minyak tu, pastu letak kapas atau kain bersih untuk tapis
12)Lapik kan dengan kain putih bersih untuk asingkan minyak dan pati santan
13) Pastu tengok dah dapat sebotol besar, asli lagi tanpa campuran.





3) Tutupkan bekas tu



4)Biarkan dalam masa 2 - 3 jam, sampai ia terpisah pati dan air



Perhatian 

5)Bila ia dah jadi macam tu, kena masukan bekas tu kedalam peti untuk keraskan bahagian atas tu. Pati tu akan mengeras pada suhu 22-23 degree celsius.




6)Bila dah keras, tebuk jadikan lubang kat atas pati tu dengan garfu ataupun lidi pun boleh. Keluarkan air tadi lebihan tadi.



7) Lepas dikeluarkan air tadi ia akan jadi macam ni
 

8)Tutup bekas dan biarkan selama 24-36 jam kat luar fridge



9) Lepas proses ni dia akan keluar lapisan minyak dan pati santan



10) Lepas tu boleh sendukkan atau asingkan minyak dengan pati santan tu 

11) Nak senang lagi gunakan corong minyak tu, pastu letak kapas atau kain bersih untuk tapis




12)Lapik kan dengan kain putih bersih untuk asingkan minyak dan pati santan



13) Pastu tengok dah dapat sebotol besar, asli lagi tanpa campuran.


So korang boleh gunakan tanpa was-was. Selamat mencuba. ni pon aku copy paste je ni. hehe Sumber dari sini.

tapi minyak ni saya x berani nak makan... tapi bubuh kat kulit je..sebab kulit cam kering sikit. kte tgk keberkesanan dia nanti ye. will update soon
xoxo







Thursday, March 20, 2014

#prayformh370 : 8.3.2014

salamz~






rasanya satu dunia dah tau pasal kehilangan pesawat malaysia airlines yg hilang on 8 mac 2014.
harini dah masuk hari ke-13

still praying
still hoping
still wishing
still wonder
keep strong








walaupun ada jugak segelintir yg suh stop sebarkan ayat al-quran ni...tp bg aku x salah pon. Al- quran kan petunjuk kita. apa2 pun balik pada yg satu. tu je. doa bnyk2. sedikit sebanyak terkene tempias jgk kt rakyat malaysia, sebb hilng di malaysia...dan i bet ramai orang merasainya.. bagi yg xtau cerita sebenar, jgn sebarkan kabar angin.nanti jd fitnah.tu je.




mungkin Allah nk suruh doa dan taubat byk banyak lagi...
may Allah ease their way.
amin..





Wednesday, March 05, 2014

masa untuk istiqomah dalam beberapa perkara.

salamz~





harini ni tertido awal, so terbangun tgh malam,
ntah macam macam fikir smp x ley tidur.
sementara tu buat jugak solat tahajud sebab dah lama x buat..
pastu macam macam fikir, muhasabah diri jugak...
kenapa susah sgt nk g umrah ni, plan2 ada je x jadi... pastu fikir balik,.. mungkin ada yang x kene pada diri aku dan suami..
aku pon jarang buat solat dhuha, last year pon boleh kira dgn jari je, baca quran pun kadang2 je, tu pon lepas mgrib je, lepas subuh tidur balik... hmm..
pastu solat subuh pun dah nak dekat2 hujung kul 7 baru bangun.liat betul aku dgn suami...nth, mungkin ALLAH nak suruh baiki diri ni dulu sebelum pergi..
x pakai stokin.
x pakai handsock...
dan macam macam lagiii yg x sempurna pada diri ini.
semoga istiqomah lepas ni. insyaallah.. :) :)






There was an error in this gadget