Wednesday, September 12, 2012

kenapa rabbit makan bulu??

salamz~~



hye...
harini saja je nak tulis pasal bubu and chaca (arwah)
erm....

masa mula mula beli dulu arnab ni ok jee......bulu tebal n main2..
tapi bila dah besar sket dalam 3 bulan camtu, diorang dah start gigit2 bulu sesama sendiri..
heran jugak kitorang... pastu google..diorang cakap kurang serat. so kami bagi la makan rumput kering ( boleh beli kat kedai satu lump tu dalam RM18). but unfortunately.... diorang dah makan rumput pun still makan bulu, sampai lama jugak la....dalam 3 bulan camtu.ingt ke bergaduh, tp x pon sebenrnya...until we dono wat to do.. so biarkan aje.. sampai dah xde bulu, overall (hidung pon nampak merah2). time tu macam apa2 lah, macam x sereyes sangat kot.

tapi when i got home sebelum raya haritu, (sebb saya ni duk jhr, so jrang la balik kl.)....
macam nampak hantu..!! look at this!!! down here!




*upclose** itu hidung bukan mulut. hidung dia pecah 3!!!


kesian dia..kene KURAP satu badan..!!!! mungkin daripada rumput rumput or daun2 dekat depan rumah tu.. sebb kite selalu je lepaskan rebit ni.. so memang betull... bawak g vet. doctor cakap parasit. so dia bg injection je. vet dekat taipan ni cas RM30. not bad la.xdela mahal sangat.huhu
tapi this time, caca dah meningal dunia... a week after. so kami x sempat selamatkan caca. huhuhu....
so doctor cakap, memang dia gigit bulu, sebab gatall!!! so they help each other out untuk buang gatal tu.. by gigit buluu!! oh nooo wonder laaaaa!! adoii.. kesian sangat misti gatal gilaa. i cant imagine! sangup gigit bulu nak hilangkan gatal...sampai x cantik dah. hm hmmm

after seminggu inject dah jatuh semua kurap2 dia. misti bubu legaaaaaaa~~
n kami pon tolong korek korek kan... sebb nak tgu dia jatuh sendiri tu mmg take time la. yg mana boleh tolong kitorang tolong. hehe.. tapi xpa..bubu suka kitrong tolong korekkan. sampai dah kene marah ngan mama dah sebb main dengan kurap. wakakakaka!!


*nampak x hidung dia macam botak sket, tu sebb kitorang korek sampai tercabut. hehehehee.. tapa walaa~~ cantik dah kan. cuma tinggal sket2 dekat telinga je..
after 2 weeks datang inject lagi... n dah cantik kembali seperti di bawahh! 

*tadaaaa***

so moral of story.....

kalau ada rasa cam something wrong dengan pet korang (contoh gigit bulu), cepat2 bawak g vet.
itu tanda tanda parasit la tu... sian dia gatal. even kalau kita gatal pon kite dah x tahan kan. smp merah merah satu bdn akibat garu. pastu nak nanges. teheeee...



wsalm.



No comments:

There was an error in this gadget