Thursday, March 27, 2014

cara cara nak buat VCO-virgin coconut oil

salamz~~



hehe.. saje nk share, sebab baru try2 makan VCO ni. mmg dah lama tau kebaikanye, tp br lg try makan x smp sebulan.haha. harga boleh tahan la RM40. tp rasa mcm nk try buat sendiri, tu sebab save sendiri dalam blog. macam senang je...ptg ni jgk beli santan kang. hehehh



cara caranya :


1) beli santan 3kg
2) Pastu masuk kan dalam bekas3) Tutupkan bekas tu
4)Biarkan dalam masa 2 - 3 jam, sampai ia terpisah pati dan air
5)Bila ia dah jadi macam tu, kena masukan bekas tu kedalam peti untuk keraskan bahagian atas tu. Pati tu akan mengeras pada suhu 22-23 degree celsius.
6)Bila dah keras, tebuk jadikan lubang kat atas pati tu dengan garfu ataupun lidi pun boleh. Keluarkan air tadi lebihan tadi.
7) Lepas dikeluarkan air tadi ia akan jadi macam ni
8)Tutup bekas dan biarkan selama 24-36 jam kat luar fridge
9) Lepas proses ni dia akan keluar lapisan minyak dan pati santan
10) Lepas tu boleh sendukkan atau asingkan minyak dengan pati santan tu 
11) Nak senang lagi gunakan corong minyak tu, pastu letak kapas atau kain bersih untuk tapis
12)Lapik kan dengan kain putih bersih untuk asingkan minyak dan pati santan
13) Pastu tengok dah dapat sebotol besar, asli lagi tanpa campuran.





3) Tutupkan bekas tu



4)Biarkan dalam masa 2 - 3 jam, sampai ia terpisah pati dan air



Perhatian 

5)Bila ia dah jadi macam tu, kena masukan bekas tu kedalam peti untuk keraskan bahagian atas tu. Pati tu akan mengeras pada suhu 22-23 degree celsius.




6)Bila dah keras, tebuk jadikan lubang kat atas pati tu dengan garfu ataupun lidi pun boleh. Keluarkan air tadi lebihan tadi.



7) Lepas dikeluarkan air tadi ia akan jadi macam ni
 

8)Tutup bekas dan biarkan selama 24-36 jam kat luar fridge



9) Lepas proses ni dia akan keluar lapisan minyak dan pati santan



10) Lepas tu boleh sendukkan atau asingkan minyak dengan pati santan tu 

11) Nak senang lagi gunakan corong minyak tu, pastu letak kapas atau kain bersih untuk tapis




12)Lapik kan dengan kain putih bersih untuk asingkan minyak dan pati santan



13) Pastu tengok dah dapat sebotol besar, asli lagi tanpa campuran.


So korang boleh gunakan tanpa was-was. Selamat mencuba. ni pon aku copy paste je ni. hehe Sumber dari sini.

tapi minyak ni saya x berani nak makan... tapi bubuh kat kulit je..sebab kulit cam kering sikit. kte tgk keberkesanan dia nanti ye. will update soon
xoxo







Thursday, March 20, 2014

#prayformh370 : 8.3.2014

salamz~






rasanya satu dunia dah tau pasal kehilangan pesawat malaysia airlines yg hilang on 8 mac 2014.
harini dah masuk hari ke-13

still praying
still hoping
still wishing
still wonder
keep strong








walaupun ada jugak segelintir yg suh stop sebarkan ayat al-quran ni...tp bg aku x salah pon. Al- quran kan petunjuk kita. apa2 pun balik pada yg satu. tu je. doa bnyk2. sedikit sebanyak terkene tempias jgk kt rakyat malaysia, sebb hilng di malaysia...dan i bet ramai orang merasainya.. bagi yg xtau cerita sebenar, jgn sebarkan kabar angin.nanti jd fitnah.tu je.




mungkin Allah nk suruh doa dan taubat byk banyak lagi...
may Allah ease their way.
amin..





Wednesday, March 05, 2014

masa untuk istiqomah dalam beberapa perkara.

salamz~





harini ni tertido awal, so terbangun tgh malam,
ntah macam macam fikir smp x ley tidur.
sementara tu buat jugak solat tahajud sebab dah lama x buat..
pastu macam macam fikir, muhasabah diri jugak...
kenapa susah sgt nk g umrah ni, plan2 ada je x jadi... pastu fikir balik,.. mungkin ada yang x kene pada diri aku dan suami..
aku pon jarang buat solat dhuha, last year pon boleh kira dgn jari je, baca quran pun kadang2 je, tu pon lepas mgrib je, lepas subuh tidur balik... hmm..
pastu solat subuh pun dah nak dekat2 hujung kul 7 baru bangun.liat betul aku dgn suami...nth, mungkin ALLAH nak suruh baiki diri ni dulu sebelum pergi..
x pakai stokin.
x pakai handsock...
dan macam macam lagiii yg x sempurna pada diri ini.
semoga istiqomah lepas ni. insyaallah.. :) :)






There was an error in this gadget