Friday, September 21, 2012

shopping trip at Bangkok! love.

salamz~~




I just got back from Bangkok!!
its just an awesome shopping trip ever! ehehe:))

ok. untuk korang yang first time nak g sana, bolehla i bg tips sket.
sebab banyak tempat kot nak g. n kitorang kelam kabut gak la..sebb banyak xtau.
n salah faham.... huhu.... plus.. hujan. so ada plan yg kene adjust balik.

kami 4 girls, sampai shj d bangkok. naik train untuk ke hotel. Train dia sngt convenient. senang!!
hotel kami. Budacco Hotel. kalau naik train berhenti dekat Pracapraprop. best la hotel ni. dekat dengan mana2, tapi kalau nak lg senang, carila hotel dekat2 dengan "Siam".. senang nak tukar2 tren.

day 1 :
Arrived in bangkok at 12pm.
naik texi pergi chatucak! ((wajib pergi untuk 2 hari sebab besar sangat. n dia only in weekends! ))
beware of taxi jugak, sebb kitorng kene tipu.. dia bagi murah, tapi kene stop dekat gems gallery untuk tgk2 barang around 15min.. then baru g catucak.. tp watever la. at least cas murah.
nak makan kat catucak....tapi jmpa satu je kedai makan muslim. and they charge us reli reli expensive!! makan tomyam satu mangkuk pun 160 baht..lebih kurang RM16.n xdela sedap sngt. lantak p la...dah lapar sngt. n lenkali makan kne tanya harga dulu.huhu..
tapiii.....shopping mmg best lahh!! chatucak only open morning until 6pm je.
malam dia dah tutop. so make sure korang g pagi2 buta. hehe.
Malam kiorang pergi Siam market. best gak. sepanjang nak pergi ke tren tu banyak gila flee market yg murah! hmmmm...
malam pergi massage kaki n badan RM20/ hour (wajib)

2nd day :
pagi pagi pergi chatucak until 12pm.
pastu kitorang naik tren pergi terminal 21.. (nothing here). pastu makan kedai muslim ada satu je.
Then naik tren pergi MBK mall. (tapi rasa macam nothing gak..sebb pergi level 1, 2 je).. so kitorang macam pelik la...kenapa ramai suggest pergi MBK, padahal x best pon...
Then naik tren pergi Platinum market ( jangan naik tren!!!... jauh gile jalan kaki...about 2km) sebab dari train pun x nmpk mall ni...sangat jauh dari train.. huhuhu.... but thnkfull bila bila arrived! sangat bestttt!!!
Platinum ada 5 level x silap...3 level baju n baju.... then jeans...then atas sekali food court and accessories.! banyak sangat boleh gila.
Platinum ni kitorang g 2 hari.. sebab x puas. n dia tutup until 7pm.
malam kitorang jalan2 dekat Siam market / axiatik sebab nak pergi tgk hardrock cafe sana. tp x masuk la...sebab x best n sempit. cuma beli baju je..
malam pergi massage kaki n badan RM20/ hour (wajib)

3rd day :
pagi2 pergi floating market - it took about 1 1/2 hour to reach there naik teksi. jauh gak! dia bukak weekends je and monday. sebb tu kami pergi jugak la.. alang2.
tapi xde benda pun...duduk dlm boat je.. n it cost us 500 baht!! duduk dalam boat tu 1jam 10 min camtu. mahal giler! tapi alang2 dah pergi Bangkok...huhu...itu je la sight seeing yg kitorang pergi.
Then balik samapai bandar pun dah pukul 2pm.. terus singah Platinum again!! hehe... samapai la dia tutup until 7pm. Then lepak2, jalan kat Siam market, then at 9.45 kitorang ada tgk lady boy show at asiatik! best jugak la. cost us around 900 bath. tapi at least puas hati. 1 1/2 hour show. not bad! recommend to watch. semua pondan.huhuhu
malam pergi massage kaki n badan RM20/ hour (wajib)

4th day :
pergi pratunam market (bukak pagi sahaja) n coincidently...mmg dekat sangat dengan hotel kitorang.! x sangkaaaa!! n kat sini..mmg besar gilaaa...kalau tau awal2 boleh g lepak pagi2 kat sini.. byk sangat..sampai x sempt nak lama2...kitrang lepak sampai tghri je..1pm. murahhhh.. when i mean cheapp. really cheap! byk poplook punya baju.. jual kat malaysia RM50. situ beli RM10 je. tapi kne beli wholesale (3 pasang) utk dpt murah. but relii worthed! kalau nk berniaga boleh ambik barang dari sini. murahhh....!
pastu pergi MBK semula...sebab best gile! n mmg kitorang salah, dia yng best bukan tingkt bawah tapi tingkat atasss!! ingt tu. level 4 ,5, 6. kat situ baru byk brang murah2 n souvenior..
and ada satu kedai tomyam halal ni best sangat . level 5. yana restoran.yum yum yumm!
n then siap2 nak balik hotel at 4pm sebb must be at airport at 6pm. and sangat jem... and flooded sebab hujan lebat sangat.
tapi alhamdulillah we made it!

flight pukul 8.20pm.
and savely arrived in Malaysia + 1 hour lagi...so sampai pukul 11.30pm.

bes sangat2 shoping.
tapi bila dah smp rumah, adik2 berebut nak amik bju n my shoes.
so...orang tinggl sikit je...rugi x beli banyak2 lagi.. huhu..
tapi beg luggage bwk 15kg je. so xley la nak suruh byk2 sangat kan.. hehe.
xpela. tgu kurus lg sikit boleh g lagi. Sana xley nk try2 baju la..so kene yakin dengan tahap badan anda ye.! hehe


me, kakyu, kak umi and kak anim :))




relly relly miss the massage!! best sangat la urut. huhu...
kalau kat malaysia murah kan best.
tapi x sempat nak buat fish spa. nak suruh ikan2 tu gigit2 kaki orang.....eeee... x sempt pula.huhu

best trip overall! korang patut g! :))
sebenrnya byk lagi tempat menarik boleh g, mcam kuil or chao phraya river cruise or apa2 taman lain...tapi.. kitrang xda masa nk g sight seeing. we aim for shopping. n only that. ahahaha!
tapi kalau next time rasa nak g lagi...boleh la try tmpt2 lain k.





1 comment:

Anonymous said...

best2.....:)

There was an error in this gadget