Sunday, December 29, 2013

dulang hantaran untuk disewa 2013 KL/Selangor

salamz~~


hi all...

dah lama dah nak buat ni, tp baru sekarang ada masa nk post about it.haha. memandangkan mendapat sambutan, so saya pun nk buat promosi sikit la.
actually ni dulang hantaran masa tunang tahun lepas... mama dah siap hias2 semua dah..
so daripada dibiarkan x tentu arah kat rumah tu, saya bercadang nk sewakan aje....

murah je...

semua sekali dulang = 9
hiasan  = white + green. tp kalau u nak ubah, sila buat sendiri.tp sebenrnya x yah ubah apa2 pun, just ubah kaler polistrin je...hehe. korang cuma perlu beli polistrin sendiri dan lekat kat atas dulang tu n hias sendiri, saya cuma sediakan dulang je tau
satu dulang utk disewa = rm20 
self pick up = subang jaya, selangor.
boleh emel kpd saya = ima4ever@yahoo.com (saya akan balas immediately drp phone)
size dulang =  standard segi empat

saya semua benda DIY ..
sebab nk buat majlis simple2 je, xnak pelamin bagai yg dah cecah paling kurang RM400. huhu.. x sanggup mak. tunang je pun...tp xtaula orng sekarang ni nk pelamin.itu ikut bajet masing2 la kan. :)


ok.. ni gambar dulang tu... sorry, xtau mcm mana nak rotate pic ni..puas dh try.. huhu..






ni contoh dulang yg dah hias... time ni warna pink... bunga2 tu ada lg kot, kalau korang nk pinjam decorate. :)


ok.. ni pulak pelamin mini saya DIY
bantal besar tu sewa kat PKNS shah alam,
yang lain tu sendiri punya,
ada 2pasu bunga kecik, 2 pasu bunga besar (bunga plastik)
kalau korang nk sewa bunga2 kat tepi tu pon boleh, tp cas lain la ye. :)


simple je.. just nice :)

ni dia si tunang, yg kini sudah bergelar suami. hehe.

k tu je..
kalau nak sewa, sila emel ye.
tq






Monday, December 02, 2013

jalan jalan pulau sibu

salamz~


hii..
feel like a decade tak tulis blog. so harini nak cerita our journey to sibu island, which is located at johor.
pergi bulan 10 haritu. ad hock punye plan.esok tu terus gerak.haha.
tempt ni kalau dr skudai x jauh sgt pon, dalam 1jam setengah. dan berhenti kat jeti sibu. ingt ke kene g mersing, rupanya lain tempat...
terus naik bot, siap tapau kfc kt jeti tu..yum yum yummm KFC CRUNCHY CRUNCH!
naik bot sekejap je... setengah jam dah smp. besar sangat3333 pulau ni.very beautiful, siap ada kumpulan dtg nyanyi greeting kat kitorang lagi. kelas kau jah.

best ngat especially kalau dpt main dgn anak kambing putih tu. jinak ngat2.. siap boleh dukung2.
masalah nye,.. jinak sgt.. kite x dtg kat dia ponn, dia g datang kat kite. dah jadi bff dah. hehe

oleh sebab pulau ni besar sgt, ada port2 yang ada ikan boleh mandi.bukan semua tmpt ada. kat belakng resort tu ada ... ok la..byk ikan.. tapii..... masalahnya, tak byk spesis. (balik2 ikan hitam tu jgk) rasanya cantik lg kt tioman haritu kot. tp sebb kt tioman haritu tu kite g snorkling kt tmpt lain. kat sini pon klo nk g snorkel tmpt lain boleh, tp byr extra le pulak. dah le resort mahal. heh heh,,

alhamdulillah haritu g cuaca panass!!! mlm je hujan.
puas hati sgt2 for 2 nights!











yang bestnye kat sini is all the free activity.
byk gak aktivity dia. mungkin nak tarik customer...
such as : flying fox. archery, ikan pari,snorkeling,main2 dgn rusa n kambing, hiking
malam pulak ada live band, ada bilik karoke, ada blue sand..

k tu je..
njoiiii~~~





Wednesday, August 21, 2013

family treat - Tioman Island

salamz~



Selamat hari raya!!
first time raya dengan hubby... n a new family..
oh wow - my family has grown! :) :)

raya ke-6 haritu g pulau tioman... saje treat family g holiday sebab ada rejeki lebih sikit...so ley blanje.hehe..
n just the right time, where everyone is free and still on holiday! :)

best gak...tp 5 hours drive from KL to Mersing... mmg lama kot. nak2 ikut jalan kampung yg berliku liku tu.. huhu sabar2. sampai kat jeti ada 2 stop :
1) jetty genting ( then agih g resort2 lain)
2) kg paya jetty...

luckily dia stop at kg paya... because my chalet is there! alhamdulillah.. tapi naik ferry 1jam setengah gak la.
lama dohh.. ..resort lain masih lama lg nak smp agaknya..
smp je air dia x sebiru maldives la kan.. its actually green.. tp smp2 je nmpk ikan.. feel so excited rasa nk terjun.hihik.
our chalet quite big.. sebab saya ambik bilik besar.. betul2 depan pantai
x ambil interior ler pulakkkk ish. its actually a 2storey..saya ambik 2 chalet.. so 4 -4 ..2orng upstairs 2 orng downstair n 2 bathroom... bathroom kat master bedroom is open air.. best ngat ngat. hahahha! ish. lupa ambik gmbr, :(



 ada buai depan bilik...boleh buai2 sambil duduk tepi pasir... tp ramai gak orng lepak kat situ... sebab situ pantai kan. LOL. mama smp chalet je kul 4pm camtu terus nak swimming. adui...relax la bang. hahha

yes. we saw this view masa snorkeling! amazing right. pakai spek itam nmpk clear. a circle rainbow! subhanallah. :)

kat area jetty.. mula2 sampai.. air dia hijau.


tapi masa balik mmg spoil skit... sebab ferry dia..huhuh..
kitorng duduk kat open air sebab xd seat lain. n kalau tgu ferry seterusnya nanti lagi lambt nk balik..
open air tu basah kuyuppppp!!! kesian papa n mama.. huhu...air masin pulak tu.. n not to forget... kene duduk selama satu jam setengh... xtau nk complain kat sapa!!! marahhh X( !! sebab itu under ferry punya orang la kan. hish.. smp je mersing.. terus mandi. naseb ada spare baju lagi.. n yes.. we bought bju tshirt pulau tioman. pakai terus.

resort tu mmg best... sebb dah lamaaaa x g tioman..dulu masa kecik2 je g.. tu pon mama ckp kat tekek. n i dono why everybody keep saying ini salang ker? best sgt ke salang tuu?? nanti nk kene try jugak la. but this time kalau nak g.. naik flight pon ok :)

tapinaseb la balik JB, so only 2 hours drive.
alhamdulillah... x jauh sgt pun. :)

k tu je.. 
will update soon 
wslam.


selamat hari raya again! sekrang tgh puasa 6.. hopefully dpt habiskan like always :) 






Friday, June 28, 2013

honeymoon at sri lanka # part2

salamz~


sambung daripada maldives tadi....

kitorang terus shoot pergi sri lanka, sebab dah alang2 ada kat sana kan...
hehe...tempat dia... my goodness... sangat bersihhh... even the toilet. ingt ke kotor mcm india.. but its actually not. its very2 clean.! tapi negara dia pun baru nak membangun... so xde apa sngt la kat sana, setakat nk jalan2 tgk scenery je..

smp je terus naik kereta ada dgn tour guide Mr Henry...yg bwk kami berdua. 3 hours drive pergi hotel.
sebab kat sri lanka ... tmpt yg cantik2 semua atas bukit... so memang kene travel sikit la..
lebih kurang jalan nk ke cameron highland. berbelit2.. hubby pun dah pening2. ciannnnn diaa.hihi




 kebetulan kite pergi hari wesak. so dpt tgk decoration yg cantik2 camni seluruh srilanka.. :)
kat sana memang byk waterfall...
 yey dapat bungaa.. sebb kesian kat sorang budak tu..kitrng tgh turun bukit naik kereta...pastu dia kejar semata2 nk jual bunga...jauh tau dia turun bukit.. adala dlm 5 pusingan kot. soo.. hubby beli jela..sebb kesian.huhu
 ladang teh memang banyak giler kat sini... GO GREEN!!

thats him. mr henry our tour guide. baik gile dia ni. bagus tau. lain kali klo nk dtg boleh cari dia...(kalau nk dtg lagila kan) hahah

kat sini pon, kitrng stay for 3 night di hotel yg berbeza... penat gak travel2 ni...kalau hotel yg sama xpe. huhu...lagipon...xtau apa nk shopping.. ingt ke byk jual2 baju...xdela pulak.. just byk gems(diamond) je... and the food kat sini x halal ok. saya nk makan ayam pon x boleh.huhuh.... takpe..makan roti dan sayur je.. :)

time nk balik..saya pulak terpaksa tingalkan bunga yg gedabak besar tu di hotel.. sebb besar kot nak bwk naik flight... tp saya bwk sakuntum je...for memory.. tu pon dah layu dlm flight. huhu...

k tu je...
tgu saya membebel utk episod seterusnya k.. hehe :)
wsalam..





honeymoon at maldives #part 1

salamz


me and hubby went to maldives...lepas kenduri dua dua pihak dah selesai..
Thulhagiri Island - Resort&Spa

CANTIKKKKKK SANGATTT!!!
LOVE IS IN THE AIR.... :)

yang best about maldives is the flight ticket is not that expensive, just 4 hours flight from Malaysia.
kitorang naik sri lanka airlines sebab dia murah RM400 drp MAS.... and walaupun dia ada transit 2 hours kat colombo, tapi who cares, as long as we can arrived early. Kalau MAS mmg ada flight malam je.. pukul 10pm baru smp male. kan lambat tu...rugi masa..
saya memang dah aim nak g Maldives ngn hubby sebab tu beli time mattafair bulan 3, dapat murah skit..hihi
and amik agent supaya senang keje kitrng, actually... amik agent ni boleh dpt murah lagi kot, daripd kalo nk booking sendiri..

tapi we dont need any tour guide kat maldive..kitrng just swimm around and relax all dayy.
and the great thing about the food is that, its HALAL - means semua boleh makan sebb negara islam maldives ni... . boleh makan smp mok :) cuma x byk seafood je.. donno y.. mungkin expensive kot. nth.




our water bungalow chalet.. 
 me 

our room outside.. ada tangga boleh turun snorkeling..
 hubby 
























kitorang kat sini only for 3nights.... and sangat la x puass..hukhuk
rasa nak pegi lagi nanti... tpi resort lain..
kat sini kedekut wifi skit... kene bayar...
n yehh.... diorang kat sini pelik sikit,... kalau nak makan tu, air x disediakan.. even air mineral pun kene byr, so kene bawak siap2 dari bilik la.. tu je tips.

to be continued....

lots of love..
shima





Thursday, June 27, 2013

I AM MARRIED!!

salamz


alhamdulillahhhh...
finaally...i am officially married on 11th May 2013 :)

to be exact... i have been married for 1 month and 16 days. and more days to counts. hehe
lamaaa sangat x update..
life have been wonderful ever since...
tapi walaupun dah kahwin... we still live apart, sebb hubby keje offshore, so...naseb badan ler.
and currently me living in skudai.. so dah sewa rumah kat sini and all,...kalau cuti, he will be coming here. ok noted ye b! :p











ooyeh.. and heres a video of our akad nikah n reception..
enjoyyyyy the video hehe :)





ok.. there.
i love u baby..
till jannah... insyaallah
muah.




Tuesday, February 19, 2013

utm and study

salamz~~






Saya ni memang seorang yang open.. tp sometimes i like to keep my own personal life to myself.
As for you yang x tau... saya sekarang berada di Skudai UTM, furthuring my PHD study.. alhamdulillah rezeki yang Allah bagi. daripada nak sambung master je gara2 frust dengan masalah peribadi ( dulu2) , sekrang Allah bagi sambung phd terus. amik kau!  doakan saya ye. anything can happen in the future..

dulu plan... nak kerja.. 2 tahun,sambung belajar ( partime).. alhamdulillah dapat (fulltime)
pastu plan after dah dapat sambung master nak kerja balik masuk client. ( yang ni xdpt )
kalau dah bosan kerja nak sambung PHD kat oversea sebab suka melancong (yang ni pon xdpt sebab rezeki dpt sambung kat malaysia gak) hehe...
plan nak kawin dgn orang yg sama2 boleh belajar kat oversea ( hahahaa.. mmg xdpt la kann)
tapi plan nak kawin sebelum besday thn ni ( insyaallah )

Allah plan is the best after all. Kita plan la macam mana pun... nak macam mana pun sesuatu tu... tapi Allah lagi tau apa yang terbaik untuk hambanya. sebagai seorang manusia kita mmg suka meminta2 kan. macam x cukup apa yang Allah bg kat kita ni... walaupun kdg2 lambat utk dpt apa yg kita minta, tapi Allah bagi jugak macam mana pun..alhamdulillah.. Allah mmg pemurah dgn rezeki nya.

haritu g penang sebab kawan baik siti hawa dah kawin..
im so happy for you girl. and nampak makin byk perubahan yang baik hawa ada sekarang... tambah2 dpt husband yang mcm alim sket ni. happy sgt forr u.
mcm x sangka,more thn half of our classmate (perempuan) yang dah kahwin.. mcm sekejapp sngt rasa..
baru semalam huha huha panjat gunung, pergi travel & shopping ngn gf, tetiba dah kawin? tp kahwin is part of human life.. and akan menyempurnakan sebahagian daripada agama kita, membuatkan kita lebih matang and bertanggjwb.. x giteww. cewah. and its not just about going honeymoon, or jalan2 sama, berkepit2 memanjang... itu bukan sunah rasul yang diajar.. tapi kita ni hidup kat dunia ni as a slave (hamba) kepada Allah utk beribadah dan berjihad utk ke syurga.. itu yang sepatutnya kita nak. and carila lelaki (husband) yang boleh membimbing kita ke arah tu... yang boleh menasihatkan kita bila kita buat salah dan boleh jd tulang belakang kita susah n senang... :)






tapi apa2 pun... teruskan berdoa and terus berdoa, selagi nyawa masih ada, amalan kita sepnjang di dunia ni Allah catit.. dan itula penentu segalanya nanti...kita x tau apa akan jadi masa hadapan, mungkin pnjang umur, mungkin tak...tapi apa kita boleh buat sekrang adalah berdoa and insyaallah doa itu akan berterusan dengan adanya zuriat yang baik2.

harini macam skema sket sebab rasa insaf jap. hehe. k tu je. peace!








Saturday, January 26, 2013

kelantan mari..

salamz..


baru baru ni, 17 January,...
saja nak g jalei2 ke Kota baru... n yup.... only amgolard lina chan was there, n she culdn't even pick me up... xpe lina. i forgive u. hahahha! sebb that day was a working day, and her boss cancel her leave. tp half day je xpela.... as a back up, i jalan2 ngan kazen dia ayuni.. such a sweetheart. :)

actually i dont even know y i went there, ni semua terpengaruh ngn lina suh dtg, n think back, rasaya 10 tahun dah x dtg kelantan. last time when i was in high school in kuantan, jalan2 ngn family form 3@ 4... so approximately 10 years jugak la.. n i cud summarize this.. nothing change that much.
but its ok. i still like it, n have more green than other country.. :)
seriusly foods everywhere! n the people is also nice there, byk ckp lembut2... ala2 thailand gtuw.. so kawe pon dok kecek jugok la.. n they beliv me! yang penting muka confident bila kecek, so all went well. hahahahaa

so... 1sday day :
smp tghari.. jalan2 dengan ayuni - x plan nk cari bju nikah, tp survey2 la jgk sebb xdpt lg...
2pm : smp umah lina ( her mother was also a sweetheart. ) baik sgt.
4pm : lina came home
5pm : jalan2 pergi pantai cahaya bulan, KB - such a lovely place... n boley makan2 benda yg bergoreng. n yes menambahkan berat badan..
7pm : makan nasi kukus ayam berempah.. extra pedas sebb suh tmbh sambil, then xdpt makan sgt sebb pedas sgt.. padan muka! n someone called me yuna! haha
8pm : pergi KB mall... free parking yall!! sajeee jalannn222.. motif : wedding dress
10pm : g wakaf che yeh - actually xtau nk cari apa sgt, sebb tmpt ni ala2 macam uptown gtuw... tapiii.... ada batik sutera cantik ngat ngat..n harga dia not bad.. n oley kerana lina beli, so i kene beli gakk kot! n kebetulan dpt yg sangat cantik mcm pelangi...(first time nak pakai batik ni) + beli utk mum satu.. she now cant wait utk jahit. haha..

saje letak muka huduh. (me) at PCB,



2nd day :

9am : rantau panjang!! lama x pergi sini... macam2 jual.. but mostly baju n etc.. klo nk periuk belanga semua dekat pengkalan kubo (not here) thank god. ni pon berat dah pegang plastik, byk ngat beli makanan - again..one of my feveret and unik thing i found here is the kalerful aiskrim..and sate ikan..
tp time tu hujan lebat, so makan dalam hujan. haha..
balik tghari - plan nak tido kejap je... last2 bangun pukul 5pm (anak dara sgt)
malam 6pm: keluar sama2 dgn ayuni pergi makan and jalan g parkson (again wedding dress).... and guess wat! haha.. jumpa!!! actually the real and formally plan was to wear white sabb nmpk suci putih bersih gitew, then try satu bju ni.. terus suka n harganya sgt murah + beading sume.. n terus grab without thinking the consequences... n yes its PINK!! naseb la awak kne pakai pink jugak :p
9pm : makei tomyam at kengsom, KB.. not bad. mmg thailand sgt. tp white tomyam dia cair sikit... maybe just that day kot, diorng salah buat. heheh. overall sedapp n murahhh. byk kot order.


there the aiskrim full of everything including bread + jagung+kacang+jelly n etc..


me, lina, ayuni


3rd day: (balik)

9am : - pasar khadijah - mostly bykkkkk sangat batikkk. pening pale dah tgk batik byk ngat.nak beli xley sebb baru je beli satu (den kono jimat)
11am - makan at chao yuan restoran ( dalam hotel) - makan buffet dim sum..yum yum yum. dah lama x makan dimsum. awesome.!
pastu 1pm.. siap2 nak g airport sebb flight pukul 2.30
3pm : bye bye kelantan.... c u again nanti.. maybe not alone this time! hehehe ;p

p/s : this time naik fireflyz x takut snagt, sebb dia besar sikit. not like last time time pergi indon. gugur jantung mak.








thank lina for touring me around kelantan n belanja makan n tempat tinggal (umah u) hahaha..
muahhh! lap u.
xoxo





Sunday, January 06, 2013

2013 checklist..

salamz~~



sebelum new year haritu mmg agak buzi sket.
bukan bz apa pon.... bz berjalan!!!
huahuahuaaa

me n girlfrens pergi jalan2 kat singapore..
ingat nk tido kat sana... sebb dah booking. kitrng ada 4 orang..
smp2 je kat sana...mmg stress gila!! guess wat! dia x bg masuk hotel lebih dr 4 orang..
teruk sgt.. ckp nk freshen up pon x boley. mtk passport bagai..semua hotel kt singapore mmg camtu agak nyeee..... baek pergi as backpackers je. settle.! ini... ingat ke nk sumbat 4 orang, so lg 2 orang tu xley masuk, then kene byr mahal just for a night! nak cancel pon xley..sbb dah byr. ahhh stress sgt.
ain, haida, hazzy n me je.... ain n haida xnak duk kt backpacker sebb mcm scary... huhu.. so diorng balik.. smp umah tgh malam jugak la...
esoknya diorng datang balik....sebb dah book utk pergi underwater world at sentosa... sian diorng,
traffic jem dekat imegresen twice packed than before. huhu... so diorng smp tghari penat2 sume.. huhu...siannn...

tiket tu beli online kat mydeal... dapat murah sket sebb beli 5 package underwaterworld dpt rm99.. tp x sangka pulak, kene pergi ke concorde hotel, claim tiket.. then baru dpt g sentosa! leceh nak mampus! train paling dekat dekat sommerset shopping complex. still kene jalan. fuh... sabar jela. kene dtg 2x pulak tu, sebb first datang tu tiket x cukup, so dia suh dtg the next day. damn! marah sgt rasa. huhuhuhu.............nyusah nyusah. baek xyah beli online. ataupon cek travel agent lain!
tp mungkin semua ni ada hikmah.... kitorang lalu kt semua shopping complex and dah mahir sket dah jalan2 kat orchard road tu.. huhu.. Allah is the best planner after all :)




bugis street ni la paling ok pon.. sebb dia murah sket..
n singapore xdela murah pon even on boxing day!!! huhuhuhu.. even the taxi driver pelik dengan kitorang

the next day tu.... 29... fuh... penat.. drive ke melaka pulak. utk bbq with girlfrens.. jauh rupanyaa... kat pengkalan balak.. ingt ke dekat2 PD je... because thats the plan. hahaha
xpela.. at least tercapai hajat nk bbq. hehe.. thx girls!

 siap ajak panjat naik afamosa lagi..




kitorang tidur another night at jonker street... Malaysia jugak paling best... boleh masuk 3 orang sesuka hati n serivice n accomodation pon best.....!!! kitrng tidur dekat lekiu hotel. murah je.. :) konon senng nak jalan2 at jonker street.... i dono y people say this place is heaven...- but for me as muslim... i cannot eat anything there! semua tmpt cina n was was.huh.. tgk ajela.. n the stuff they're selling threre... nth la aku pon x phm apa yg best... setakat jalan2 amik gmbr jele.. :)) hihi


paling best dapat minum air feveret... coconut milkshake at klebang melaka!!!!
omg! dah lamaaa x minum.
yum yum

c u girls again nanti k. had sooo much fun!!!!


& hepi new year everyone!







There was an error in this gadget