Monday, July 13, 2009

Interview from company Petronas

salamz~~




Today has been the most nerves wrecking ever in my history life...
kuang3...poyo kejap di situ. ;p

ok just want to share story wif u guys abt my journey today..

ok so nak citer dr mula la.

first..pagi2 aku g fotostat all the documen needed, sebab ahad kedai fotostat tutp. So cam kelam kabut gak la pagi ni. kene ade kt KLCC kul 12.30. so kene kejar ktm kul 11.30. ok la tu kan. Pulak tu aku terlupa bawak gambr, naseb baik dekat lg ngn rumah, so balik rumah jap amik gambar pasport aku tu. ouww..clumsy me!!!!

Pastu cun2 sampai kat KLCC, aku g kaunter nk g level 43, then tetiba dia mintak no bilik sekali, HOW SHOULD I REMEMBER THAT???? aiyoooo!!! aku dah salin dlm buku dah, tp buku tu ak sengaja tinggal dalm kete, sebab malas nk pegang, lapun bwk handbag, pastu kene pegang file pulak tu, bile aku nak bawak beg besar, kawan aku protes pulak, ckp x profesionall!!!! huhuu...
So thats y x bawak buku. Then sebenrnye boleh nk call HR ask for the room number, tapi segan lak, so i called my mum instead. ask my sister to open my emel n check the room number. Punyala lama aku tunggu kat bawah tu, last2 naik atas cun2 12.30pm. huuuuuuuu

After that we are given a form (panjang nak mampos) n ade a little briefing la about the interview session. With me time tu ada 4 orng, 1 of them dah selesai interview, so there's only 3 of us la. sorang dari UKM, sorang tu dah experience from oversee, and me. So im the first candidate at 2.30pm.

Before tu i was given a task : FLU PANDEMIC
so nanti kene terang kan kat panel what is the problem, whts the benefit, what do u understand from the passage, plan for short and long term for future n etc.
NASIB baik bagi masa nak pikir, boleh goreng2 sikit ayat. huhu...


masuk2 bilik je. ade 2 jejaka middle age man. duduk tersergam sambil senyum lebar d bibir. So aku punye neves tu tetibe je hilang. heheee.....pastu sorang tu ckp, from the pic x nmpk sgt tinggi u, tp ur quite tall la. 5 foot what eih? so ..aku pun goreng2...lalalaaa..cakap melayu selamber je.nasib bukan dr HR. ok la friendly. :)


So all together there was basically 4 task la .

1- about urself ( time ni kan aku dah prepare siap2 tau, but the panel kept interupting me everytime i wanna speak. huuu......rosak speech aku)
2- talk about the task- FLU - time ni memang kene hentam teruk gak la, but aku cool je, yang penting jgn panik and senyum n just be confident wif ur answer.
3- role play ( WOooooo dia tnya aku nk jadi apa. So aku ckpla i wanted to be a manager-belagak sehhhhh................) pastu tup tup dpt soalan susah. agak susah jugakla nak goreng sebab its a office situation. So soalan dia camni : ada kecurian kt tmpt kerja anda, and staff ke situ tuduh trainee baru yg curi. As a manager how do u handle this situation? and the panel become the staff......
so actually aku kena 3 role play. panjang jugakla cerita dier. penat nk jawab...
4- hardest time u faced n solved it . last one is how u handle many task ( yg ni aku blur sikit nak jawab sebab ak bg statement dia xnak, dia nk experience aku)..huhu..


Soo..... thats about it. 2 hours or so. Aku rasa cam terlebih senyum je.pastu last2 tu ak tetngl handbag aku lepas aku kuar dr bilik. ouhh..clumsy lagii!!!! demm u gurl!!!! buat malu.




hurm....xdela mengharap sangat pun. But i've tried my best. All i can do now is pray for the result to come out positively. If not mayb somewhere out there, there's a chance for me.
daa

2 comments:

Faruq said...

pergh lama betul interview! sampai 2 hours tu! the longest I've ever been in an interview was a mere 45 minutes!

so agak-agak bila dapat tau keputusan ni?

-syim- said...

in 3 weeks time.
at the same time, still looking for other option.huhu....

There was an error in this gadget