Thursday, March 27, 2014

cara cara nak buat VCO-virgin coconut oil

salamz~~



hehe.. saje nk share, sebab baru try2 makan VCO ni. mmg dah lama tau kebaikanye, tp br lg try makan x smp sebulan.haha. harga boleh tahan la RM40. tp rasa mcm nk try buat sendiri, tu sebab save sendiri dalam blog. macam senang je...ptg ni jgk beli santan kang. hehehh



cara caranya :


1) beli santan 3kg
2) Pastu masuk kan dalam bekas3) Tutupkan bekas tu
4)Biarkan dalam masa 2 - 3 jam, sampai ia terpisah pati dan air
5)Bila ia dah jadi macam tu, kena masukan bekas tu kedalam peti untuk keraskan bahagian atas tu. Pati tu akan mengeras pada suhu 22-23 degree celsius.
6)Bila dah keras, tebuk jadikan lubang kat atas pati tu dengan garfu ataupun lidi pun boleh. Keluarkan air tadi lebihan tadi.
7) Lepas dikeluarkan air tadi ia akan jadi macam ni
8)Tutup bekas dan biarkan selama 24-36 jam kat luar fridge
9) Lepas proses ni dia akan keluar lapisan minyak dan pati santan
10) Lepas tu boleh sendukkan atau asingkan minyak dengan pati santan tu 
11) Nak senang lagi gunakan corong minyak tu, pastu letak kapas atau kain bersih untuk tapis
12)Lapik kan dengan kain putih bersih untuk asingkan minyak dan pati santan
13) Pastu tengok dah dapat sebotol besar, asli lagi tanpa campuran.





3) Tutupkan bekas tu



4)Biarkan dalam masa 2 - 3 jam, sampai ia terpisah pati dan air



Perhatian 

5)Bila ia dah jadi macam tu, kena masukan bekas tu kedalam peti untuk keraskan bahagian atas tu. Pati tu akan mengeras pada suhu 22-23 degree celsius.




6)Bila dah keras, tebuk jadikan lubang kat atas pati tu dengan garfu ataupun lidi pun boleh. Keluarkan air tadi lebihan tadi.



7) Lepas dikeluarkan air tadi ia akan jadi macam ni
 

8)Tutup bekas dan biarkan selama 24-36 jam kat luar fridge



9) Lepas proses ni dia akan keluar lapisan minyak dan pati santan



10) Lepas tu boleh sendukkan atau asingkan minyak dengan pati santan tu 

11) Nak senang lagi gunakan corong minyak tu, pastu letak kapas atau kain bersih untuk tapis




12)Lapik kan dengan kain putih bersih untuk asingkan minyak dan pati santan



13) Pastu tengok dah dapat sebotol besar, asli lagi tanpa campuran.


So korang boleh gunakan tanpa was-was. Selamat mencuba. ni pon aku copy paste je ni. hehe Sumber dari sini.

tapi minyak ni saya x berani nak makan... tapi bubuh kat kulit je..sebab kulit cam kering sikit. kte tgk keberkesanan dia nanti ye. will update soon
xoxo







There was an error in this gadget