Wednesday, June 29, 2011

Medan yg macam-macam

salamz.



i am still on holiday mood~~heheh.sebab hari ni amik AL lagi.
penatla semalam baru blk dr medan.ihik.

sebenarnya.....nak cakap hepi sgt tu g sana..xdala sgt kot.
sebab mcm2 masalah hepen..yg boleh dibuat pengajran la utk semua.huhu..
lemmi tell ya.

di sana....kami xla bajet banyak sgt.
bawak duet pon..x sampai 1000.

aleh2.ari ke-2 dah abes. duet mesia lgsg x bawak.kawan aku pon satu.bwk cukup2 dia je.
gerammm sgt..byk abes gtu je.

kat Indon ni..semua tmpt guna duet.sampai2 airport je..ade orng amek beg kitorng bwk ke teksi..pastu mintak duet.bg sket..mintak lebey.kawan aku bg 100,000 rupiah = 30 hingit kot! aku pon membebel2 la kat kwn aku..arghhh..pressure..napa dia bg bnyk sgt.kompius agaknya
but seryesly.paking tepi jln sikit byr.paking sikit bayr...teksi la yg kene.pehh...orng jaga jalan jugak yg kaya sebenrnya! everytime mintak duet

tp seb bek la.....orang hotel amik kitorng dr airpot ke hotel..for free!
bes taw hotel ni
Grand Sakura. located : kat bandar - 15min dr airport kot.
Kitorng dah booking bilik...deluxe room...(RM 96 semalamm kot) murah gle kan..~
but...bilik tu penoh..n dia bg kitorng bilik besar-executive room..for a deluxe room price! ahakz! lucky us~ =))

first day smp dah ptg.tewos kua jln2..
nek beca murah sket.hehe...( tapi bayo mahal gok)
kitorng g :
- pasar ikan (tempat sopin telekung, baju semua)
- masjid raya
- istana medan
- tempat burung2 bangau (act tmpt ni orng cina semayangtp cantek gler)

2nd day : this is where all d troble begin.......
-nak g beras tagi...dr pagi..ptg ley sgh danau toba.tapi las2 ada masalah keuwangan...
ingat nak cucuk atm je kalo x cukup duet...but..#$%$%&@
kitorng punye la kelam kabut kot! itupon seb bek aku ade kredit byk.fon line lg satu tu..lgsg xley guna...sebb xley nak wat roaming.huh!
pegi bank sana...pegi sini...semua xley nk cucuk.pastu tnya...upenye..kene aktifkan dulu atm card tu...utk oversea transaction ke hape.
naseb baek jgkla ada kawan keje cimb...ley suh dia tolong aktifkan..lama jugak la nak communicate...sebb aku ley msg je...col xley.kene suh orng tu yg col kan.
after dia dah aktifkan...still xley gak! mmg frust giler la. pastu br dia sedar..card atm tu lama..dia boleh guna utk card cimb baru je. dem!
kad atam (Visa) lagi satu pon kene telan..aishhhh

so...aku pon pikirla....cane nak wat ni. duet x cukup.kawan aku lg satu tu pon xde duet gak.kitorng ada cukup2 je..utk byr hotel.
pastu..orang bank tu suh guna money transfer..masalahnye...sapa nk bg pinjm duet..gaji dah la masok esoknye.xtau nk cntct sapa.yg reti guna money transfer...n ada masa nk wat sumer tu..dlm masa terdekat.fuhh..penat gak la pk.
las2 kawan aku dr ofis col...n mintak tolong dia je..dia pon selalu buat transfer2 duet ni.alhamdulillah....n kitorng percaya gile 100% ka pakcik driver hotel tu...n masokkan dlm acc dia.so nanti..aku kuarkan duet guna acc dia.
itu dah tenghari...

so kami teruskan jugak la perjalanan-walopon dlm hati hnya tuhan saja yg tau betapa risaunya!
kat beras tagi pon.xdela apa yg menarik pon...x beli apa2 pon..tgk pemandangn la..(lebey kurang cam cameron) tp bes lg mesia! hehe
just makan jagung bakar je..
pastu pakcik driver ni..bwk kami kat kebun abg dia.kebun limau@jeruk.bes giler masok kebun petik2 buah...at least mereleskan tensen kami~heee


alhamdullillah...ptg gak kawan aku col..kul 6ptg baru dia transfer duit.
so balik dr beras tagi dlm kul 9...teros g cucuk duet.alhamdulillah dah masok.yey!
so kami pon pergi makan ayam penyet yg tersangat la pedas sampai terbakar lidah!wuhu.


3rd day....
dah nak balik..
sebelom balik...merata2 jugak kami jalan ingt nak sopin..las2 x jmpa apa pon yg menarik.
nasi padang jugak yg bes! ehe
sampai kat airport pon..korang kene ati2 gak..pakcik ni tewos amik beg kitorng ckp dia keje kat airport...dem ade airpot tax lg kene byr....pas dah setel sume....pakcik ni ckp..bgla ikhlas.so aku bgla sikit (10,000 rupiah = 4 hingt camtu kot) dia ckp...bgla lebeyy...arghhhh!!! tensen aku.
so aku bg 20,000.hmmmm..ikhlas ni pakcik
alhamdulillah samp ke Malaysia dgn selamat.
tapi xnak naek dah firefly! rasa melayang layang~~ mama pon x bg naek dah.takuittt!!!


makan nasi padanggggg~~~~



p/s : salam isra' mikraj utk semua umat Islam ;)

Di mana Rasulullah diberi memperlihatkan tanda2 kekuasan Allah dr Mekah ke Masjidil Aqsa.
Dada dan perutnya dbedah oleh Malaikat, dicuci dgn air zam2, dibuang ketul hitam (alaqah), kemudian dituang hikmat, ilmu dan iman di dada Rasulullah.
Selesai pembedahan, didatangkan binatang Buraq untuk ditunggangi oleh Rasulullah dalam perjalanan luar biasa yang dinamakan "Isra' "
Isra' (Perjalanan dari Masjidil-Haram ke Masdil-Aqsa):Sepanjang perjalanan (Isra') itu Rasulullah saw. diiringi (ditemani) oleh Jibril a.s dan Israfil a.s. Tiba di tempat-tempat tertentu (tempat- tempat yang mulia dan bersejarah), Rasulullah diarah oleh Jibril supaya berhenti dan bersembahyang dua rakaat. Antara tempat- tempat berkenaan ialah: Madyan dan Tursina, yaitu tempat nabi Musa as berbicara (munajat) dengan Allah dan Baitul-Laham (tempat nabi 'Isa a.s dilahirkan).






2 comments:

zati embong said...

hoho.biasalah shima.indon.rakyat dah tahu hidup terdesak kan..

Syim said...

mmg pon...huh.penat duk sana!
windo kat mesia!

There was an error in this gadget